Za snijeg i led na vozilu možete platiti kaznu

Radiosarajevo.ba
Za snijeg i led na vozilu možete platiti kaznu
Ilustracija

Sa snijegom i ledom, osim otežanih uslova saobraćaja, stigle su i nove kazne. Za neočišćen snijeg i led na svom vozilu možete platiti kaznu.

Šta kaže zakon
Član 6. (Obaveza čišćenja vozila) Pravilnika o saobraćaju u zimskim uvjetima kaže: Na motornim i priključnim vozilima ne smije biti snijega ili leda koji bi mogli utjecati na ponašanje vozila, odnosno preglednost vozača.

Budući da se u Članu 6. ne precizira na koji način snijeg i led mogu utjecati na ponašanje vozila te na koji način službeno lice to utvrđuje i kolike su kazne, kontaktirali smo Željka Klisaru, višeg inspektora MUP-a Kantona Sarajevo.

Klisara, za Radiosarajevo.ba, objašnjava da se ovo pravilo odnosi na snijeg i led na vjetrobranskim staklima vozila te snijeg i led na ceradi ili krovu priključnog vozila koji u krivinama može spasti sa vozila i ugroziti saobraćaj.

Sankcije predviđene za ovo utvrđuju se na osnovu Člana 203. Zakona o bezbjednosti saobraćaja, prema kojem je za ovakve nedostatke i neispunjenw uslovw za siguran i nesmetan saobraćaj vozač dužan da plati kaznu od 40 KM, objašnjava Klisara za Radiosarajevo.ba.

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije