Za pravično obrazovanje u BiH (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Za pravično obrazovanje u BiH (VIDEO)
Sa premijere filma (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)
Danas je u prostorijama Mediacentra premijerno prikazan dokumentarni film Djeca, redateljice Aide Begić. Time je označen početak kampanje Za pravično obrazovanja u BiH koji pokreće Save the Children Norway (Regionalni ured za jugoistočnu Evropu), UNICEF i Fond otvoreno društvo BiH.

"Ovom kampanjom želimo skrenuti pažnju javnosti na stanje u obrazovanju u BiH, želimo da ukažemo na moguće implikacije takvog stanja i obrazovnog sistema i na pojedince i na društvo u cjelini i da potaknemo javni dijalog o mogućim pravcima i promjenama u obrazovnom sistemu," kazala je Dobrila Govedarica, izvršna direktorica Fonda otvoreno društvo BiH.


Dobrila Govedarica, izvršna direktorica FOD-a (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Gospođa Govedarica je objasnila šta je to pravično obrazovanje: to je pravo svakog djeteta na jednak pristup obrazovanju bez obzira na porijeklo, na socijalno-ekonomski status, na njegovu etničku ili religijsku pripadnost i bez obzira na njegove sposobnosti. Pravično obrazovanje je temeljeno na univerzalnim humnističkim vrijednostima, interkuluralnostima, uvažavanju drugog, društvenoj pravdi i pravo na sigurne i dobro opremljene škole.

http://www.youtube.com/watch?v=_mUIsJH-H18


"Mi smo htjeli ovim filmom da postavimo neka pitanja, odnosno da probamo osvijetliti problem a to je koliko nam sistem obrazovanja u Bosni i Hercegovini utiče na to da se djeca iz različitih djelova zemlje zapravo ne poznaju, ne druže, zapravo nemaju nikakvu komunikaciju i samim tim postavljamo pitanje kakvi će ljudi voditi ovu zemlju u budućnosti kad nas ne bude," rekla je redateljica filma Aida Begić.


Aida Begić, redateljica filma (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Film je snimam u osnovnim školama u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci. Stručni konsultant u filmu je Nenad Veličković.

denis,radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije