Art / Historijski muzej: Za kraj izložbe Briana Enoa performans Smirne Kulenović

27. 08. 2018. u 12:21:00 Fena

Shares: 0

Instalacija "77 Million Paintings" Briana Enoa koja je otvorena 13. juna u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine bit će zatvorena 29. augusta, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

Posljednje sate instalacije pratit će performans "77" bh. umjetnice i historičarke umjetnosti Smirne Kulenović. Performans traje 77 sati bez prestanka - od nedjelje 26. augusta u 14 sati do srijede, 29. augusta u 19 sati.

"Moj performans nije nešto što se treba "vidjeti", već iskusiti zajedno sa mnom - ovaj rad dozvoljava da razmišljate o vašim najunutrašnjijim i intimnim procesima rasta, koje ćete nakon toga lakše primjećivati i u svijetu izvan Muzeja", rekla je Smirna Kulenović.

U srijedu, 29. augusta bit će održano i predavanje inicirano ovim kulturnim događajem kojim se britanski umjetnik bosanskohercegovačkoj publici prvi put predstavio kao vizuelni umjetnik.

Predavanje će održati bh. pisac Selvedin Avdić koji će govoriti "O ljudima, knjigama i fabrikama". Smatrajući kako trenutno u BiH ima više dosadnih pisaca nego strastvenih čitalaca, Avdić će pokušati objasniti zašto je ljepše čitati nego pisati knjige, kako prepoznati opasne lažne knjige te kako nas knjige štite i čuvaju, navodi se u saopćenju Historijskog muzeja BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA