Yanagisawa i Sarajevska filharmonija oduševili publiku

Radiosarajevo.ba
Yanagisawa i Sarajevska filharmonija oduševili publiku
Toshio Yaganisawa (foto: radiosarajevo.ba)

Glasoviti japanski maestro Toshio Yanagisawa i flautistica Yuki Saito u petak navečer su u Narodnom pozorištu u Sarajevu održali spektakularni koncert sa Sarajevskom filharmonijom.

U saopćenju Sarajevske filharmonije, koju prenosi Fena navodi se da je koncert organiziran uz podršku Ambasade Japana u BiH i pod pokroviteljstvom kompanije Japan Tobacco International.

Maestro Yanagisawa je dirigent koji je svoje znanje stečeno u Japanu nastavio usavršavati i u drugim dijelovima svijeta.

Nakon drugog uspješnog gostovanja u Sarajevu, maestro Toshio Yanagisawa nije krio impresije.

"Večeras sam, na moje veliko zadovoljstvo, po drugi put surađivao sa Sarajevskom filharmonijom. Muzičari su topli i emotivni što je uslov za uspostavljanje povezanosti između dirigenta i muzičara. Upravo ta povezanost je faktor dobre muzičke izvedbe. Inače, jako volim Sarajevo i rado se vraćam u ovaj grad. Moram priznati da potajno sanjam da moja naredna adresa bude Sarajevo", kazao je on.

Maestro Yanagisawa najavio je da već za kraj maja ponovo planira posjetu ovom gradu, kad će održati koncert sa svojim orkestrom "The Chamber Orchestra of Balkan" kojeg sačinjavaju muzičari iz Sarajeva, Srbije, Kosova i Makedonije.

Posebnu notu koncertu dali su zvuci flaute poznate japanske flautistice Yuki Saito, koja se muzikom bavi od četvrte godine.

Oduševljena dvoranom ona je izjavila da uživa svirati u Sarajevu i dvorani Narodnog pozorišta koja je jako akustična.

- Narodno pozorište u Sarajevu uvijek me oduševi jer je drugačije od pozorišta u Japanu. Zrači historijskim elementima i upravo taj spoj prošlosti i sadašnjosti koji srećem u ovom pozorištu ispunjava me toplinom, kazala je Saito i izrazila zadovoljstvo suradnjom s orkestrom Sarajevske filharmonije.

Među gostima bio je i ambasador Japana u BiH Futao Motai, uz čiju podršku je koncert i organiziran.

Zadovoljan suradnjom Sarajevske filharmonije i japanskih umjetnika i postignutim muzičkim jedinstvom Motai je istakao da su maestro Toshio Yanagisawa i flautistica Yuki Saito priredili predivnu noć ljubiteljima klasične muzike.

"Ovi umjetnici su po drugi put u Sarajevu što je dalo dodatnu vrijednost njihovoj izvedbi u suradnji s orkestrom Sarajevske filharmonije. Maestro je dinamično vodio orkestar, a flautistica je dala emotivnu notu izvedbi, kazao je ambasador i izrazio nadu da su u koncertu uživali predstavnici međunarodne zajednice u Sarajevu, ali i bh. građani.

On je kazao da Ambasada Japana u BiH i u budućnosti planira podržati slične projekte, koji imaju za cilj povezivanje japanske i bh.umjetnosti.

Sarajevska filharmonija, s japanskim muzičarima, sarajevskoj publici priredila je večer za pamćenje uz izvedene kompozicija G. Rossini: Uvertira L’Italiana in Algeri, W.A. Mozart: Koncert za flautu i orkestar i L. van Beethoven: Simfonija no. 7.

Vezano: Yuki Saito i Toshio Yanagisawa - gosti Sarajevske filharmonije

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije