XPress: Žene u bh. zatvorima

Radiosarajevo.ba
XPress: Žene u bh. zatvorima

Fondacija CURE poziva na X-PRESS sesiju: „Životni uslovi u ženskim kazneno-popravnim ustanovama u BiH", koja će se održati 13.03.2009. u 11:00 (Restoran Barka, Istočno Sarajevo).

Uvodničarka sesije je Ana Radeta, psihologinja u Kazneno-popravnom zavodu Istočno Sarajevo. Govorit će o položaju žena u kazneno-popravnim ustanovama u našoj zemlji, o tome da li BiH ima standarde koje Evropski odbor zahtjeva da bi se spriječilo mučenje i neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje, te kako mediji predstavljaju javnosti žene lišene slobode.

U državama Evropske Unije zatvorenice predstavljaju malu grupu u odnosu na ostale osobe lišene slobode, tako da je državama skupo posebno se brinuti o ženama lišenim slobode. To je jedan od razloga zašto se žene žene često drže na malom broju lokacija (a ponekad daleko od njihovih domova i domova od njih zavisne djece), u prostorijama koje su izvorno bile projektirane za muške zatvorenike. U takvim okolnostima, potrebno je obratiti posebnu pažnju kako bi se osiguralo da žene lišene slobode budu u za njih sigurnom i pristojnom zatvorskom okruženju.

Svjedoci/kinje smo da je profil žena lišenih slobode stvoren na senzaciji, a posljedice su kobne za integritet žena u kazneno-popravnim ustanovama. Na jednom web portalu iz 2009. opisan je profil žene ubice koji navodi sljedeće: „ Udata. Ubija na spavanju. Koristi hladno oružje. Žrtve umiru na licu mesta. Najčešće ubije muža. Nema griže savesti. Ne ubija u afektu“.

Kako mediji mogu uticati da bi jednak pristup, prenatalna i postnatalna zdrastvena zaštita, pitanje zdravlja i higijene bio moguć u kazneno-popravnim ustanovama? Mogu li mediji kreirati pristup koji neće širiti predrasude da su sve žene ubice, da muževi nemaju šanse da prežive i da su žene monstruozne ubice?

X-Press sesije odvijaju se kao tematski doručak-susret sa domaćim novinarkama i novinarima i ciljaju ohrabiti medijske profesionalke i profesionalce za rad koji će biti etičan i profesionalan kada se radi o prikazivanju stvarnosti svih osoba podjednako. Za X-Press inicijativu, CURE je partnerska organizacija Helsinškom komitetu građana iz Banja Luke. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije