Xenophonia 2010.

Radiosarajevo.ba
Xenophonia 2010.

Nils Petter Molvaer, jedan od učesnika Xenophonie 2010.

Od 8. do 11. aprila održat će se drugo izdanje Xenophonie.

Već drugu godinu zaredom, ova međunarodna muzička manifestacija, u organizaciji Jazz Festa, predstavit će različite nove projekte bosanskohercegovačkih i međunarodnih umjetnika.

Xenophonia 2010 bit će otvorena u Bosanskom kulturnom centru koncertom Sevdalinkas - trija kojeg čine Derya Turkan (svira kemenče - tradicionalni turski trožičani instrument), pijanista Bojan Zulfikarpašić i francuski kontrabasista Renaud Garcia-Fons. Ovaj trio će svoju svjetsku premijeru imati dva dana ranije u Istanbulu. U BKC-u će nastupiti i norveški trubač Nils Petter Molvaer sa svojim projektom Hamada. Objavljivanje istoimenog albuma Nilsa Pettera Molvaera najavljeno je sedam dana nakon sarajevskog koncerta na Xenophoniji.

Xenophonia će predstaviti i bend Supersilent, solo koncert trubača Arve Henriksena, te nastup trojice bh. umjetnika vibrafoniste i perkusioniste Davora Marausa, saksofoniste Adnana Cice i kontrabasiste Enesa Seferovića. S njima će u kvintetu nastupiti i gitarista Vlado Grizelj koji dolazi iz Njemačke, te bubnjar Wolfgang Rainer iz Austrije.

Nils Petter Molvaer i Arve Henriksen u okviru ovog muzičkog događaja održat će radionice za mlade umjetnike i studente muzičkih akademija, kao i za zainteresirane posjetitelje Xenophonije. Novina u odnosu na prethodnu godinu jesu koncert za djecu, te radionica namijenjena najmlađima koji će biti održani u nedjelju, 11. aprila.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije