Vlado Kreslin, omiljeni slovenski 'sevdalija', uljepšat će ljetnu noć

Radiosarajevo.ba
Vlado Kreslin, omiljeni slovenski 'sevdalija', uljepšat će ljetnu noć
/ Vlado Kreslin
U čarobnom ambijentu cvjetne avlije Muzeja književnosti u Sarajevu, u utorak će se održati muzičko-poetksi događaj uz dragog gosta iz LJubljane - Vladu Kreslina.

U vrijeme u kojem u Sarajevo dolaze internacionalne filmske zvijezde i kada grad izgleda veći i ljepši nego ostatkom godine,  u posjetu stiže i gost čija je pozicija visoko među zvijezdama, ali duboko ljudska. Možda i najpopularniji slovanski muzičar u ovom trenutku, Vlado Kreslin će u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, u utorak 16. augusta od 22 sata nastupiti i pokazati nešto do svog raskošnog repertoara i talenta.

Nakon petnaest albuma i CD-ova, autor pet zbirki poezije, i čovjek koji je nastupio na stotinama koncerata, poetskih večeri , pozorišnih predstava i filmova, dolazi u goste starim prijateljima: domaćin ovoga performansa nazvanog Naš put, je bosanskohercegovački književnik i novinar Ahmed Burić, zajedno sa svojom grupom Kablovi.

Pozicija Vlade Kreslina je visoko među zvijezdama, ali istovrememo duboko ljudska

Vlado Kreslin je karijeru počeo još u sedamdesetima, postao je poznat s grupom Martin Krpan, koja je na kraju osamdesetih svirala i jugoslavenske turneje. Sve je skupa bilo prekinuto ratom i raspadom Jugoslavije. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, Vlado Kreslin se uključio u rad s bosanskim izbjeglicama, što je rezultiralo brojnim koncertima za izbjegličku populaciju u Sloveniji i saradnjom s grupom mladih bh. izbjeglica “Vali” u Ljubljani. S njima je snimio pet sevdalinki i jednu sefardsku pjesmu iz BiH, što se može čuti i na njegovom albumu Muzika.

Internacionalna kritika o njemu kaže sljedeće: “U posljednjih dvije decenije on je u centru slovenske popularne muzike, a u posljednjih nekoliko godina u prilici smo da čujemo i vidimo najbolje od njegove kreativnosti."

Čovjek koji u svojoj biografiji ima takve detalje da je nastupao s Bobom Dylanom, R.E.M.- om, Donovanom, Indexima i desecima muzičara od Australije do Sjeverne Amerike dolazi u Sarajevo, vidjeti stare prijatelje i zapjevati i pročitati nešto u gradu za koji je više nego vezan.

Ne preostaje ništa drugo, nego da ga Sarajevo ugosti najbolje što zna

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije