Ars Aevi ugostio diplomatske predstavnike u BiH

Radiosarajevo.ba
Ars Aevi ugostio diplomatske predstavnike u BiH
Dogovoreni tok posjete bio je usmjeren ka ispunjenju želje diplomatskih predstavnika u BiH da jasnije upoznaju ostvarene vrijednosti, strategijske ciljeve i razvojne vizije Projekta Ars Aevi.

Na inicijativu Marzie Maurer-Lampert i drugih uvaženih članova diplomatskog kluba Diplomatic Club "Welcome in Bosnia and Herzegovina - Welcome to Sarajevo", ambasadori, supruge ambasadora i diplomati u Bosni i Hercegovini posjetili su Kolekciju Ars Aevi.

Osnivač i koordinator razvoja Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić, predstavio je sudionicima ovog susreta impresivne rezultate jedinstvenog etičkog izraza internacionalne kolektivne volje ostvarenog u dvodecenijskom toku procesa nastajanja Kolekcije Ars Aevi koju su sa svojim reprezentativnim djelima formirali najpoznatiji umjetnici svijeta savremene epohe i u kojem su ugledni muzeji Evrope  preuzeli ulogu stručnih selektora i organizatora osnivačkih izložbi Kolekcije Ars Aevi u glavnim gradovima i kulturnim prijestolnicama zemalja širokog regiona srednje, južne i jugoistočne Evrope.

Hadžiomerspahić je upoznao uvažene diplomate i s impresivnom dvodecenijskom podrškom Italije, Sarajeva i Bosne Hercegovine, zahvaljujući kojoj je Projekt Ars Aevi stekao najviše nivoe jedinstvenog internacionalnog kredibiliteta.

Domaćin ovog susreta upoznao je goste o trijenalnom planu izgradnje Muzeja Ars Aevi prema arhitektonskim projektima koje je Sarajevu donirao slavni arhitekta Renzo Piano i o jednoglasnoj odluci članova Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća Sarajeva da pokrenu proces kandidature Projekta Ars Aevi za Nobelovu nagradu za mir 2018. godine.

Posebne izraze zahvalnosti Enver je uputio Valentinu Inzku, visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, koji je u ulozi tadašnjeg ambasadora Austrije u BiH imao aktivnu ulogu u dogovorima o organizaciji monumentalne izložbe u Beču, 1998. godine, na kojoj su predstavljena djela 46 umjetnika svih kontinenata koja su darovana Sarajevu za Kolekciju Ars Aevi.

U drugom djelu večernjeg programa vrhunska svjetska umjetnica Violeta Smailović darovala je gostima i organizatorima najljepši poklon, violinski koncert u čarobnom ambijentu Kolekcije Ars Aevi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije