Venera blista na jutarnjem nebu

Radiosarajevo.ba
Venera blista na jutarnjem nebu


Oni, kojima nije teško da ustanu pred zoru, mogu da uživaju u prekrasnom nebeskom prizoru. Planeta Venera ovih dana izlazi oko 3 sata prije Sunca i lako ju je opaziti na istočnom horizontu.

Ona je uvijek sjajna, ali tokom ovog decembra, njena blistavost i visina iznad horizonta, svrstavaju je u najsjajniji objekat na nebu poslije Sunca i Mjeseca. Ovakav sjaj Jutarnja zvijezda ili Zornjača neće imati sve do 2012. godine. Već u najmanjem teleskopu moguće je vidjeti da se nalazi u fazi srpa poput sićušnog Mjeseca.

Ovih noći, u njenoj blizini je zvijezda Spika, alfa u sazviježđu Djevice, a malo iznad vidi se i planeta Saturn. Prizor je prekrasan i lako se vidi golim okom. Oni koji budu u prilici da su van gradova i drugih vještačkih svjetlosti, mogu čak da opaze sjenke predmeta na tlu koje proizvodi svjetlost Venere. Pri tome, to se može zapaziti samo ako je tlo pokriveno
snijegom.

U Astronomskom društvu Orion ovih dana imali su pozive iz svih regija BiH gdje su neki od blistave planete mislili da je neidentifikovani leteći objekat. Dana 8. januara Venera će dostići najveću uglovnu udaljenost od Sunca i tada će biti u fazi prve četvrti. Prije zore moći ćemo je posmatrati sve do kraja juna kada će iščeznuti u blještavilu izlazećeg Sunca. Nakon toga, ponovo ćemo je vidjeti ali ovaj put na večernjem nebu i to u novembru naredne godine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije