Večeras u Vijećnici višestruko nagrađivana baletna grupa MOTUS danza iz Siene

Radiosarajevo.ba
Večeras u Vijećnici višestruko nagrađivana baletna grupa MOTUS danza iz Siene

U okviru Sezone italijanske kulture u BiH, čiji je organizator Ambasada Italije u BiH, te u saradnji s Gradom Sarajevom, u ponedjeljak 25. septembra u 20 sati u Vijećnici, bit će izvedena baletna predstava Diskriminacija, višestruko nagrađivanog baletnog teatra MOTUS danza iz Siene.

Diskriminacija je inspirirana Vijećnicom i namjerava prenijeti, 25 godina nakon paljenja njene zgrade, poruku mira i pomirenja putem baletne predstave koju prati originalna muzika za violončelo, koju je napisao i izvodi violončelista Andrea Rellini. Ulaz na predstavu je slobodan.


MOTUS je rezidentni baletni teatar u Sieni.

Nastali su 1991. godine, kao ideja univerzitetske profesorice Simone Cieri, balerine i koreografkinje klasičnog obrazovanja, koja je naknadno prešla na savremeni način plesnog izražaja.

MOTUS sarađuje s Nacionalnim udruženjem za ples i savremenu umjetnost (ADAC) i član je Međunarodnog vijeća za ples pri UNESCO.

Rad Motusa je veoma popularan u cijelom svijetu, što pokazuju brojne turneje u SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Engleskoj, Grčkoj, Singapuru, Koreji, Rumuniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, kao i međunarodna priznanja (Nagrade kritike TEATARFEST 2006 i 2008). Za svoj rad su dva puta nagrađivani  priznanjem predsjednika Republike Italije. 

Bez obzira da li ih želimo nazvati baletnom skupinom ili baletnim teatrom, izvedbe Motusa imaju jak emocionalni i dramski učinak.

Sezona italijanske kulture u Bosni i Hercegovini, koja je bosanskohercegovačkoj publici ponudila već turneju kantautora VInicija Capossele, nastavlja se uz MOTUS, gostovanjem eminentnih gostiju iz svih sfera umjetnosti. 

Bogat i raznovrstan program imat će priliku vidjeti publika Sarajeva, Zenice, Banjaluke, Mostara i Tuzle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije