Večeras: "Sarajevska pozorišna tragedija"

Radiosarajevo.ba
Večeras: "Sarajevska pozorišna tragedija"
Sa probe predstave, dva dana prije premijere (Foto: radiosarajevo.ba)

Premijera predstave Sarajevska pozorišna tragedija održat će se u petak, 23.aprila u 19:30 u Narodnom pozorištu Sarajevo, dok će se prva repriza održati u subotu, 24.aprila. Prodaja ulaznica je na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo od 9 do 12h i od 16h do početka predstave.

Sarajevska pozorišna tragedija je priča o suočavanju sa predrasudama u međunacionalnim odnosima postratne Bosne i Hercegovine. Njeni likovi su realistični i usuđuju se progovoriti naglas ono o čemu se javno ne govori, ono što se u postkonfliktnom društvu gura "ispod tepiha", te onemogućava stvarnu katarzu i izgradnju boljih etno-nacionalnih odnosa, zasnovanih na razumijevanju, poštovanju i povjerenju.

U predstavi glume: Aleksandar Seksan, Ermin Sijamija, Sabina Bambur, Aldin Omerović, Irma Alimanović, Muhamed Hadžović i Maja Izetbegović.

"Sarajevska pozorišna tragedija je zanimljivo pozorišno ostvarenje, moderno struktuirano, rekao bih, pravo postdramsko pozorište. Ono što je najvažnije, niko poslije premijere neće ostati intelektualno, misaono i emotivno ravnodušan", rekao je o predstavi direktor MESS Festivala Dino Mustafić. On ističe kako se ovom predstavom na pravi način zatvara Modul Memorije 2010, jer ona otvara mogućnost katarzičnog dijaloga.

Za reditelja Gorčina Stojanovića tekst je bio iznimno žestok, ali i provokativan u smislu kako ga postaviti na pozorišnu scenu. "Kad smo sastavljali podjelu, potpuno slučajno smo otkrili da se u ansamblu krije rock'n'roll bend i to je otvorilo nove mogućnosti"., istakao je Stojanović. "Rad na predstavi bio je proces u kojem nismo lutali, fokusirani smo bili na materijal, radili smo tragalački, ali usmjereno. Za mene kompletan projekat ima emotivnu, povijesnu i ljudsku dimenziju", zaključio je Stojanović.

"Ova predstava je nešto puno bolje i pametnije od onoga što sam ja napisao – autori su zapravo Gorčin i glumci", kaže o predstavi autor Peđa Kojović.

Pročitajte intervju sa autorom:
Peđa Kojović: Sarajevska pozorišna tragedija

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije