Večeras: Promocija knjige "Dijagnoza - patriotizam"

Radiosarajevo.ba
Večeras: Promocija knjige "Dijagnoza - patriotizam"
Nenad Veličković

U okviru Književne srijede večeras u Multimedijalnom centru MAK (Alipašina 6a) u 19:00h održat će se promocija knjige Nenada Veličkovića Dijagnoza - patriotizam.

Knjigu će promovisati Mirnes Sokolović i Andrea Lešić, a urednica i voditeljica je Fadila Nura Haver.

Prvi uvid u to da škola čini mnogo zla u našim životima, a da književnost u tome zločinjenju ima do lakata prljave ruke, dogodio se nad stranicama čitanki. Otkriće (zapravo slutnja, u početku) dobilo je svoju čvrstu potvrdu u toku istraživanja pod nazivom "Obrazovanje u Bosni i Hercegovini: čemu učimo djecu?", provedenog tokom 2006/7. godine. Rezultati istraživanja pokazali su da književnost služi ideologiji, konkretno nacionalizmu, koji u Bosni i Hercegovini ima tri lica. Učinilo mi se neophodnim, polazeći od konkretnih primjera, u formi koja od eseja ide prema raspravi, izložiti dokaze o površnosti, neznanju, korupciji, ukratko: o načinima na koje ideologija putem književnosti oblikuje, zastupa i brani "interese nacija". (Nenad Veličković)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije