Večeras: Premijera predstave "Kamen"

Radiosarajevo.ba
Večeras: Premijera predstave "Kamen"
Dino Mustafić

Kamerni teatar 55 premijerno će prikazati predstavu Kamen nastalu prema tekstu njemačkog pisca Mariusa von Mayenburga, a koju je režirao Dino Mustafić. Predstava će se prikazati večeras u 20:00h na sceni Kamernog teatra 55.

Uloge u predstavi tumače Jasna Diklić, Dragan Jovičić, Gordana Boban, Zana Marjanović, Tatjana Šojić i Jelena Kordić. Dramaturg predstave je Željka Udovičić-Pleština, scenografiju potpisuje Dragutin Broz, kostimografiju Vanja Popović, a koreografiju Marko Dragutin Boldin.

Predstava prikazuje emotivno sjećanje koje prati život jedne porodice tokom različitih historiji zanimljivih periodaq dvadesetog stoljeća. Postepeno se otkriva falsificiranje života pojedinca, odnosno porodice pritisnute okolnostima i političkim promjenama kojima su se pokušali prilagoditi.

"Ovo je priča koja je iskustveno naša - o odloženoj istini koja može biti vrlo dramatična za generacije koje se s njom suoče. Ona govori o potrebi da se što prije suoči s istinom, te koliko je identitet bez istine nemoguć", izjavio je za Fenu reditelj Mustafić, dodavši kako je tekst predstave složen, vrlo emotivan i dirljiv, te napisan u fragmentarnoj dramaturgiji jer obuhvata nekoliko historijski značajnih godina.

Mustafić je naveo i kako predstava govori o metaforičkoj krivici onih koji ni za šta nisu krivi, te da je izuzetno potrebna bh. društvu, kao duboko intelektualno i pozorišno angažirana.

Glumica Jasna Diklić ovom će predstavom obilježiti četvrtu deceniju profesionalnog angažmana na pozorišnoj sceni.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije