Večeras: Premijera "Građanina plemića" u Narodnom pozorištu

Radiosarajevo.ba
Večeras: Premijera "Građanina plemića" u Narodnom pozorištu

Plakat predstave Građanin plemić

Premijera Građanina plemića održat će se večeras u 19:30h u Narodnom pozorištu, u okviru festivala Sarajevska zima.

Predstava je rađena po dramskom tekstu Jean-Baptiste Poquelin Moliera, a adaptirao je i režirao gostujući reditelj iz Hrvatske - Lary Zappia.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Gradimir Gojer smatra da je ova predstava veoma bitna i kao kulturni događaj, ne samo teatarski i dodaje kako se u posljednjih 30 godina Narodno pozorište dva puta obratilo ovom tekstu. Kao razlog za to navodi odsustvo ironijskih tekstova na bh. teatarskoj sceni, zbog čega su se oni okrenuli kralju komedije - Molieru.

"Ova predstava pruža mogućnost jednoj generaciji glumaca da pokaže vrhunski artizam, jer je Molier pisac kojeg je nemoguće interpretirati bez vrhunskog artizma", navodi Gojer i dodaje da je ova predstava teatar glumca.

Gojer dodaje i da posebnu vrijednost predstavi, kada je u pitanju komedija, daje i glavni glumac - Mirvad Kurić. "On je nositelj molierovskog smijeha", kaže Gojer. Direktor drame Narodnog pozorišta, Ermin Sijamija, o odabiru Kurića kao glavnog glumca kaže: "Kada sam čitao ovaj tekst, rekao sam 'Bože, ovaj Molier kao da je pisao za Mirvada Kurića'".

Gojer navodi i da je Narodno pozorište u suradnji sa festivalom Sarajevska zima isporučilo niz predstava, a da se za ovu nadaju da će biti krunska u suradnji.

Kao novitete u programu Narodnog pozorišta Sijamija navodi rad na jednom suvremenom komadu te pripreme komada Aleša Kurta i Almira Imširevića.

O predstavi Građanin plemić


U predstavi Građanin plemić glume Mirvad Kurić, Belma Salkunić, Slaven Vidak, Ermin Sijamija, Vedrana Seksan, Aldin Omerović, Sanela Pepeljak, Amra Kapidžić, Riad Ljutović, Dženita Imamović, Aleksandar Seksan, Amina Begović, Muhamed Jamaković i Vedran Brahić.

Reditelj Lary Zappia diplomirao je na Univerzitetu Umetnosti u Beogradi u klasi profesora Dejana Mijača i docenta Egona Savina. Magistrirao je na University of Calgary, Kanada. Profesionalno radi od 1989. Do sada je uprizorio pedesetak različitih projekata. Osim režije, bavi se i naučnim i pedagoškim radom, te prevođenjem.

Građanin plemić djelo je koje na izuzetno duhovit način govori o mahnitoj želji bogatog skorojevića za uspjehom u društvu, uvjerenog kako se novcem sve može kupiti - od uglađenog ponašanja do prijatelja i društvenog statusa. Na tom putu društvenog uspjeha, ipak, postoje brojne prepreke i skorojević će se jako namučiti otkrivajući kako svako može biti ismijan i prevaren.

Jean-Baptiste Poquelin, poznatiji kao Molière bio je francuski scenarist, književnik i jedan od velikana humoristične satire. Rođen je u porodici imućnog kraljevog tapetara, završio je pravo, ali se odrekao pravničke karijere i postao glumac. U Parizu je osnovao pozorišnu družinu L'Illustre Theatre (Čuveno Pozorište) za koju je prerađivao talijanske komedije i s kojom 12 godina lutajući obilazio provinciju. U početku piše farse, a prve komedije su mu u stihovima. Napisao je niz komada u prozi i stihu. Predstavnik je klasicizma. Ismijavao je ondašnje društvo, staleške predrasude, pokvarenost aristokracije i gramzivost buržoazije, a nije prezao ni od osude licemjernog katoličkog svećenstva. Moliere je razvio talijansku komediju intrige u društvenu komediju i komediju običaja sa tragikomičnom pozadinom u kojima veličina komičnog doseže dimenzije tragičnog.

ado, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije