Večeras: Premijera filma Belvedere (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Večeras: Premijera filma Belvedere (VIDEO)
Plakat filma Belvedere

Premijera novog filma Ahmeda Imamovića Belvedere održat će se večeras u 20:00h u Bosanskom kulturnom centru.

Kao umjetnik koji je preživio opsadu Sarajeva, Imamović i u svom novom filmu, kao i u prethodnim 10 minuta i Go west, govori o ratu i njegovim posljedicama. U Belvedereu pratimo beznađe onih koji su preživjeli Srebrenicu, izgubivši pritom najbliže članove obitelji - majke koje tragaju za svojim sinovima, muževima, očevima. To su civili koji i danas, petnaest godina nakon srebreničkog masakra, žive iskorijenjeni, u limbu između tragične prošlosti za koju krivci još nisu osuđeni, poslijratne bh. svakodnevice koja ih ignoriše, i budućnosti koja za njih nema nikakvog smisla. Istovremeno druga generacija srebreničkih žrtava, njihova djeca koja danas imaju petnaestak, dvadesetak godina, žele izaći iz zatočeništva prošlosti, oni žele privid normalnog života i traže ga u komercijalnim medijima.

U ovakvom kontekstu dešava se film Belvedere, čiji se naziv, s obzirom na tematiku filma, doima ciničnim i apsurdnim. Film je, naime, sniman u stvarnom izbjegličkom naselju iznad Goražda sa kojeg se pruža pejzažni vidik na grad, pa su ga "stranci" koji su gradili naselje nazvali - Belvedere.

U potresnoj priči o žrtvama genocida glume Sadžida Šetić, Nermin Tulić, Minka Muftić, Armin Rizvanović i Adis Omerović.

Vezano:
Ahmed Imamović: Majke Srebrenice treba predložiti za Nobelovu nagradu za mir

http://www.youtube.com/watch?v=5_R0C9bzYm0&feature=player_embedded



radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije