Večeras pred Vijećnicom: Modul Memorije

Radiosarajevo.ba
Večeras pred Vijećnicom: Modul Memorije

Video projekcija fotografija Rikarda Larme koje prikazuju život od '92. - '97 desit će se u srijedu u 20,00 u Vijećnici. Nakon to ga, fotografije će viti izložene u Galeriji Mak od 9. do 12. aprila.

Modul Memorije je poseban kulturološki projekat Intrnacionalnog teatarskog festivala MESS koji je pokrenut 1995. godine, a po prvi put je realiziran 1996. godine. Projekat je realiziran kroz različita polja, a pokrenut je sa idejom da se pokuša dati odgovor na pitanje – Kako je usred Evrope moguć genocid, razaranje gradova, kulturnog i religioznog nasljeđa? Kako je moguće da istovremeno tako efikasno djeluju toliko brz tehnološki razvoj i destrukcija svega što on stvara? Kako se odbraniti od toga i zaštiti ugrožene kulture? Osnovna tema koju ovaj program istražuje je relacija između umjetnosti i rata.



Unutar projekta, u proteklim godinama, realiziran je čitav niz programa poput publiciranja knjiga “Shoah”, Claude Lanzmanna; “Ljubi bližnjeg svog”, Petera Massa; “Izum samoće”, Paula Austera; publiciranje magazina “UM”, organiziranje konferencije “Sučeljavanje sa Holocaustom”, predavanja direktorice odjela za usmenu historiju Holocaust muzeja u Washingtonu – Joan Ringelheimm pod naslovom “Sjećanje i zaboravljanje”; prezentacija knjige i filma “Shoah” uz gostovanje Claude Lanzmanna; prezentacija tv produkcije “Mahaabharata”, Petera Brooka; prezentacija tv serijala “Veličanstveni slučaj”, Wim Kayzera; prezentacija teatarskih projekata “Pucanje duše”, Aleša Kurta; “Requiem za Srebrenicu”, Olivera Py-a i francuskog Centre Dramatic du Orleans, produkcije dokumentarnog filma “Greta”, izložbe “Scena”, prikazivanje dokumentarnih filmova “Sarajevo Film Festival” i “Zlatni vječni ornament” u sklopu Festivala MESS 2003, program “Sjećaš li se Sarajeva” u sklopu kojeg su organizirane različite izložbe plakata i fotografija, modna revija sa odjećom kojiu su Sarajlije nosile u toku opsade, prikazivanje filma “Sjećaš li se Sarajeva”, te teatarskih performansa… Kao dio ovog progama publici je po prvi put poslije rat predstavljena i izložba najznačajnijeg BH fotografa Milomira Kovačevića Strašnog a koja je bila postavljena u sarajevskog Vijećnici…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije