Večeras ponovo: Faureov Requiem

Radiosarajevo.ba
Večeras ponovo: Faureov Requiem

Ljubitelji klasične muzike sinoć i večeras imaju priliku u Sarajevu poslušati grandioznu izvedbu Requiema francuskog kompozirota Gabriela Faurea.

Radi se o prvom izvođenju ovog djela u Bosni i Hercegovini, a na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu nastupit će: Sarajevska filharmonija, Hor opere NPS, sopranistica i Aida Čorbadžić i baritonist Ljubomir Puškarić. Koncertom će dirigovati Regim Gokmen, nedan od najvećih dirigenata Turske.

(Intervju sa Regimom Gokmenom koji je za radiosarajevo.ba dao tokom svog prvog boravka u Sarajevu pročitajte ovdje

Gabriel Fauré: REQUIEM, op. 48:
- Introit et Kyrie
- Offertoire
- Sanctus
- Pie Jesu
- Agnus Dei
- Libera me
- In Paradisum

Requiem, kao muzički oblik, je vokalno-instrumentalna misa za pokojnika, no odnos prema smrti koji naslućujemo iz ovog djela, najbolje je opisao sam autor Gabriel Faure (1845- 1924) kada je rekao: Moj Requiem … govori se da on ne izražava užas pred smrću, netko ga čak naziva i uspavankom smrti. Ali ja smrt tako osjećam: osjećam je kao radosno oslobođenje, kao težnju prema sreći s onu stranu, prije nego kao bolni  prijelaz [...] Možda sam se želio odmaknuti od onoga što dolikuje. Odavna pratim na orguljama pogrebnu službu! Toga mi je preko glave. Želio sam napraviti drukčiji izbor

Koncert je na rasporedu u četvrtak 10. maja u 20,00, a ulaznice su na prodaju na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu.  

Opširnije o ovom djelu možete pročitati na zvaničnoj web stranici Maf.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije