Večeras opera Don Pasquale

Radiosarajevo.ba
Večeras opera Don Pasquale

Fotografije sa generalne probe, radiosarajevo.ba

Komična opera u tri čina Don Pasquale Gaetana Donizettija Don Pasquale premijerno je izvedena 24. novembra 2009.
Ponovo je možemo gledati večeras, 11. maja u 19,30 u Narodnom pozorištu u Sarajevu

Prvoj opernoj premijeri u ovoj sezoni prethodi vanredna situacija vezana za jedinu opernu kuću u državi Bosni i Hercegovini - Kanton Sarajevo je za ovu godinu uskratio 500.000 KM budžetskih sredstava od kojih je do sada živjela ova institucija.

U besparici i besperspektivnoj situaciji, direktorica Opere Amila Bakšić povukla je hrabar potez, angažirajući mladi ansambl, soliste i goste u pripremi nove predstave koja će zasigurno obogatiti kulturni život zemlje.

Nije jednostavno realizirati operu na sceni - za to je potreban ogroman izvođački aparat koji podrazumijeva brojne soliste, orkestar (u poslijeratnom periodu funkciju opernog orkestra nosi Sarajevska filharmonija), hor, dirigenta, korepetitore... potom je tu ekipa koja će djelo postaviti na scenu - redatelj, scenograf, kostimograf, majstori svjetla, tehnički tim, krojači, vlasuljari, stolari, tesari... prateće službe, pa sve do gospodina koji na ulazu pregledava karte i ljubaznih hostesa. Zato je svaka nova premijera već u startu pobjeda nad nepostojanjem kulturne politike u Kantonu, Federaciji, državi i nad potpuno poremećenim sistemom vrijednosti u državi.

Don Pasquale predstavlja tipičan primjer talijanske romantične opere buffa, tj. komične opere. Njen autor Gaetano Donizzeti je uz Rossinija pripremao muzički teren za dolazak Giuseppea Verdija, a kasnije i za majstore verizma.

Rola Don Pasqualea je jedna od najpoznatijih za bas-bariton.

Ovo je treća postavka ove opere od kako postoji Opera Narodnog pozorišta u Sarajevu - prvi put izvedena je 1953, a potom 1977. godine.

Operom diriguje mladi sarajevski dirigent Dario Vučić (pročitajte intervju s njim ovdje), a redateljeski posao prepušten je stalnom gostu iz Bugarske Ognianu Draganoffu.

Radnja opere je smještena u vrijeme pop arta, a zaplet nastaje između dvije modne kuće.

Postavka obiluje zanimljivim kostimima koji odslikavaju kraj šezdesetih i sedamdesete godine dvadesetog stoljeća, a osmislila ih je kostimografkinja Vanja Popović.



Glavnu ulogu pjevaju Denis Isaković u alternaciji sa Plamenom Bejkovim, sopranistica Aida Čorbadžić Valka pjeva ulogu Norine u alternaciji sa Melisom Hajrulahović, dok tenorska rola Ernesta pripada gostu iz Splita Nikši Radovanoviću u alternaciji sa Novosađaninom Sašom Petrovićem. Od solista nastupaju još i Armando Puklavec koji pjeva ulogu dr. Malateste, te braća Leonardo i Ivan Šarić koji u alternaciji pjevaju ulogu Notara.







vesna, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije