Večeras na daskama NPS-a ansambl Balkan Dance Project

Radiosarajevo.ba
Večeras na daskama NPS-a ansambl Balkan Dance Project
Balkan Dance Project međunarodni je plesni projekt mladih ljudi koji su okupili plesače iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i BiH i čiji je cilj da naprave platformu saradnje i drukčijeg pogleda na savremenu koreografiju.

Danas je u bijelom salonu Narodnog pozorišta u Sarajevu održana press konferencija povodom gostovanja ansambla Balkan Dance Project - Međunarodna plesna platforma s predstavama Kocka/The Cube Untold (koreografija Igor Kirov) i Poslije Soneta/After Sonnets (koreografija Aleksandar Ilić ) u okviru Balet festa Sarajevo.

Novinarima su se predstavili baletni umjetnici Moca Majcen, Ema Živković, Branko Mitrović, Luka Živković i Jakša Filipovac.

Umjetnička direktorica Edina Papo izrazila je zadovoljstvo što je ovih dana u prilici da se druži s mladim sjajnim ljudima. Za Mojcu Majcen je rekla da je lider koji sve organizira, okuplja mlade ljude i pokušava publiku zainteresirati za nova razmišljanja u baletu. Izrazila je žaljenje što nije bilo materijalnih mogućnosti da se dovede predstava Igora Kirova Derviš i smrt.

Mojca Majcen je rekla da je sama ideja Balkan dance projekta nastala 2013. kada se upoznala s Igorom Kirovom. Kasnije se pridružio Aleksandar Ilić, prvi solista Narodnog pozorišta u Beogradu.

"Ovo što ćete danas vidjeti je naš drugi nastup u BiH i naša treća produkcija, a trenutno radimo na četvrtoj. Svi plesači su odabrani na audiciji. Ideja je da se svake godine okupljamo u drugim gradu. Prve dvije godine radili smo u Sloveniji, prošle u Beogradu, a novu produkciju trenutno radimo u Sarajevu."

Predstava će se odigrati u srijedu 27. septembra u 20 sati na daskama Narodnog pozorišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije