Večeras: Meteorska kiša

Radiosarajevo.ba
Večeras: Meteorska kiša
Perzeidi

Profesionalni i astronomi amateri te svi oni koji vole posmatrati šarene pojave na noćnom nebu imat će priliku vidjeti rijeku krhotina kometa poznatih kao Perzeidi kroz koje će Zemlja proći.

Perzeidi su ime dobili zbog toga što se čini da dolaze iz sazviježđa Perzej, ali u stvarnosti mogu doći iz bilo kojeg dijela neba. NASA-ini stručnjaci kažu da će zbog mladog Mjeseca vidljivost biti odlična.

Meteori će brzinom od preko 200 hiljada kilometara na sat ulaziti u Zemljinu atmosferu i za sobom ostavljati plameni trag dok sagorijevaju. Vrhunac ovog prirodnog vatrometa bit će između srijede i subote, a astronomi amateri moći će vidjeti i do 100 meteora u jednom satu u četvrtak. Najbrži ritam pada Perzeida moći će se vidjeti u petak ujutro.

Zemlja je već ušla u ovu rijeku krhotina koje komet Swift-Tuttle ostavlja za sobom. Potpredsjednik Britanskog društva za popularnu astronomiju Robin Scagell kaže da će toplo ljeto i mladi Mjesec pojačati ovogodišnji doživljaj.

Astronom iz instituta SETI Peter Jenniskens misli da je dio putujuće gomile kamenja i leda star 160 hiljada godina, dok je većina stara 5 hiljada godina. Ne može doći do nezgoda jer će svi meteori u potpunosti sagorjeti u Zemljinoj atmosferi.

Nekoliko savjeta za posmatrače-amatere:


Mjesec nije posmatračev prijatelj. Refleksija njegove svjetlosti može ometati isto kao i svjetla velikog grada. U tom slučaju možete samo zavijati na Mjesec. Ipak, iako Perzeidi dijele noćno nebo sa Mjesecom, moći će se vidjeti čak i bolje nego dosta meteorskih kiša koje imaju nebo samo za sebe.

Najbolja stvar koju možete učiniti kako biste povećali broj meteora koje ćete vidjeti je da odete što dalje od gradskog svjetl i zagađenja te, po mogućnosti, pronaći lokaciju sa jasnim i vedrim pogledom na noćno nebo (dekica i topla odjeća su nezaobilazan asesoar).

Strpljivost, strpljivost i samo strpljivost. Majka Priroda nije na dugme te može proći dosta vremena dok ne ugledate prvi meteor.

Odbacite teleskope i dvoglede, samo će smanjiti površinu neba koju možete vidjeti. Nemojte previše zadržavati oči na nekoj određenoj tački, odmorne i slobodne oči će prije uočiti meteore. Izbjegavajte koristiti mobitele ili bilo koje druge izvore svjetla, jer uništavaju noćno gledanje. Ukoliko vam je baš potreban neki izvor svjetla, gledajte da bude crvene boje.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije