Večeras: Koncert povodom 200 godina od rođenja Frederica Chopina

Radiosarajevo.ba
Večeras: Koncert povodom 200 godina od rođenja Frederica Chopina
Yevgeny Xaviereff, Ehlimana Tikveša i Emir Nuhanović

JU Sarajevo art organizira cjelovečernji koncert povodom 200 godina od rođenja kompozitora Frederica Chopina, u petak, 18. juna u Bošnjačkom institutu u 20 sati. Koncert se organizuje u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske u BIH.

Chopinova djela izvest će priznati umjetnici i profesori: Ehlimana Tikveša, klavir, Sanja Stijačić, flauta, Emir Nuhanović, klarinet, Yevgeny Xaviereff, violončelo.

Na koncertu će premijerno biti izvedena cjelokupna djela kamerne muzike F. Chopina.

O izvođačima:

Pijanistica Ehlimana Tikveša rođena je u Zenici, gdje je završila osnovnu i srednju muzičku školu, odsjek za klavir. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sarajevo u klasi prof.Nedjeljke Stanković. Postdiplomski studij završava u klasi Svetlane Chlaidze.

Od 1998.godine redovno nastupa kao solista, umjetnički saradnik, te član orkestra i ansambala.Nastupala je u BiH, Italiji, Turskoj, Cipru, Njemačkoj, Francuskoj, SAD-u, Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj... Zaposlena je na Muzičkoj akademiji Sarajevo kao docent na odsjeku za klavir te kao honorarni saradnik na Nastavničkom fakultetu u Mostaru, odsjek za muzičku kulturu.

Flautistica Sanja Stijačić je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Marijana Egića 1990. godine, a 1998. magistrira na istoj akademiji.

Umjetnička djelatnost Sanje Stijačić počinje tokom školovanja učestvovanjem na više republičkih isaveznih takmičenja gdje osvaja dvije prve i jednu drugu nagradu. Kao solista i član kamernih sastava učestvovala je na preko stotinu koncerata kako u zemlji tako i u inostranstvu. U produkciji Kulturnog centra -Nikšić snimila je CD. Umjetnički je selektor Međunarodnog festivala kamerne muzike -Nikšić, A na repertoaru ima sve značajnije kompozicije flautističke literature od baroka do XX veka. Radi kao vanredni profesor na Muzičkoj akademiji Istočno Sarajevo i na FU Pristina (K.Mitrovica).

Emir Nuhanović, klarinet, rođen je u Konjicu i sa 8. godina počinje svirati klarinet. Srednju muzičku školu je završio u Beogradu 1981. godine, a za manje od tri godine diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje završava i postdiplomski studij. Uporedo je studirao dirigovanje u Skoplju, Prištini i Sarajevu.

Odmah nakon rata postaje direktor Sarajevske filharmonije i na toj funkciji ostaje do 2007. godine. Profesor je na Pedagoškoj akademiji u Mostaru. Osnivač je Prve privatne muzičke i baletske škole Amadeus i Fondacije za umjetnost i edukaciju Amadeus.

Yevgeny Xaviereff, violončelist, rođen je 1947. u Tbilisiju, Gruzija. Diplomirao je i magistrirao na Moskovskom konzervatoriju. Od 1970. do 1997. godine živio je u Bjelorusiji, gdje je djelovao kao profesor violončela i šef Katedre za violončelo na Bjeloruskoj Muzičkoj akademiji, te kao solist Bjeloruske filharmonije. Od 1997. godine živi u BiH i radi kao profesor violončela na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije