Večeras ispred Narodnog pozorišta: Izađi i pleši!

Radiosarajevo.ba
Večeras ispred Narodnog pozorišta: Izađi i pleši!

Svjetski dan plesa obilježava se u srijedu 29. aprila.

Tim povodom u Sarajevu će se, istovremeno kao i u nekim drugim gradovima jugoistočne Evrope, desiti zanimljivi plesni događaj. Svi građani se pozivaju da toga dana, od 19,00 do 20,00 zaplešu ispred Narodnog pozorišta.

Organizacija za promociju i razvoj savremenog plesa u BiH Tanzelarije, u saradnji s Institutom za ples i pokret pod pokroviteljstvom mreže Balkan Dance Network i Nomad Dance Academy, pripremaju ovaj događaj istovremeno u Ljubljani, Sofiji, Beogradu, Zagrebu, Skoplju i Sarajevu.

Uz pomoć Interneta i streaming tehnologije ddogađaj će pratiti oko 6.000 ljudi.

"Iz Sarajeva očekujemo sudjelovanje oko 50 plesača različitih plesnih orijentacija, 300 studenata i mnogobrojne građane koje ćemo pozvati da nam se pridruže", kažu organizatori iz Tanzelarije.

Poseban promotivni spot najavljuje ovu manifestaciju. Spot se sastoji od "doniranih" pokreta pozvanih umjetnika, ministara kulture i drugih ličnosti iz kulturnog svijeta i građana Sarajeva, Beograda, Ljubljane, Skoplja, Zagreba i Sofije". Pogledajte ga:
http://www.youtube.com/watch?v=0yuWtHuz2WI
Svjetski dan plesa ustanovio je UNESCO 1982., a obilježava se 29. aprila širom svijeta. Ove godine održava se pod sloganom Go out and dance! uz poruku da plesati može svako, bez obzira na spol, godine, fizičku kondiciju, trening itd.

Istovremeno s događanjem na platou, u dvorani Narodnog pozorišta, ansambl baleta održat će premijeru Kopelije (L. Delibes) kojom će obilježiti Svjetski dan plesa.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije