Večeras: 20 godina predstave Bašeskija, san o Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Večeras: 20 godina predstave Bašeskija, san o Sarajevu

Sarajevsko Pozorište mladih će u četvrtak 21. aprila, obilježiti 20 godina izvođenja predstave Bašeskija, san o Sarajevu na repertoaru.

U režiji Gradimira Gojera, drama Bašeskija, san o Sarajevu prvi je put izvedena 12. aprila 1991. godine, a uloge su igrali Nermin Tulić, Mirza Tanović, Halima Mušić, Sead Bejtović, Suada Ahmetašević, Drago Buka, Rade Čolović, Ksenija Lukić, Esad Landžo i Hašim Kelemiš. Dramu u pisanoj formi, prva je objavila “Poslovna zajednica profesionalnih pozorišta Bosne i Hercegovine”, u biblioteci “Prva izvođenja” 1991. godine.

 

Ovo je sarajevska ljubavna priča iz perioda pred kraj 18. vijeka. Sarajevo je tada, čini se, kao i uvijek opstajalo u okolnostima između dva rata i dvije nesreće, ljudi su se, kao i uvijek bavili svojim malim životima i borili za priče iz nečijih tuđih historijskih čitanki. Osujećena ljubav Fazlije i Fate, sarajevski nesalomljivi duh i prelijepa lirska priča su samo neki od elemenata ove predstave koja je autorska rekonstrukcija atmosfere življenja i sudbina iz prošlosti Sarajeva, zasnovane na dramatizaciji „Ljetopisa“ Mula Mustafe Bašeskije biografskim podacima o Mula Mustafi, kao i ostalim značajnim historiografskim i književnim opisima i podacima o životu stanovništva u periodu koji opisuje Mula Mustafa Bašeskija.

Predstava „Bašeskija, san o Sarajevu“ u režiji Gradimira Gojera i sa varijacijama u glumačkoj podijeli obnovljena je još dva puta u okviru repertoara Pozorišta mladih Sarajevo. Prva premijera obnove desila se 26. augusta 1993. godine, a druga 8. decembra 2005. godine.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije