Veče mašte i ljepote

Radiosarajevo.ba
Veče mašte i ljepote


Foto: Nađa Berberović


U prostoru caffea Rigorozni Džo održano je književno-poetsko veče mlade bh. pjesnikinje Ivone Jukić, popraćeno izložbom umjetničkih fotografija Nađe Berberović.

Ono što veže ove dvije mlade umjetnice je poigravanje maštom, stvaranje unutrašnjih svjetova riječima i fotografijom.

Specifičnost poezije Ivone Jukić je zaigranost, mašta te zamišljeni svjetovi.

“Čitaoce, a i sebe želim povesti u sfere sanjanog, među vile i vilenjake i ostala mitska bića, nekad ih spustiti čvrsto na tlo i pokušati probuditi i učiniti svjesnijim života kojim živimo. Želim riječima dočarati ono što drugi čine slikom,
zvukom ili pokretom”, kaže Ivona Jukić, dodajući da želi da onaj ko sluša ili čita njenu poeziju osjeti svaki treptaj, ton ili nijansu.

Nađa Berberović najavljuje da je ova izložba na neki način uvod u njenu sljedeću izložbu fotografija koja će navjerovatnije biti održana na ljeto, te također kao mali uvod u zajedničku knjigu-poezije i fotografije.

“Fotografije su umjetnički portreti mladih djevojaka. Ovdje se ne radi o čistoj fotografiji već više o nekim foto-manipulacijama tj. fotografijama koje su obrađene u photoshopu. Teme su vezane uz imaginarni svijet bajki i mitologije a djevojke na slici su predstavljene kao boginje, muze, nimfe, alegorije ili personifikacije nekih apstraktnih ideja. Tema koja me i dalje inspiriše jeste arhetip žene kao nositeljice atributa poput ljepote, zavodljivosti, senzualnosti, ali i mudrosti, snage i znanja. Svijet koji je predstavljen na mojim fotografijama je inspirisan ljupkošću
renesansnih predstava ženskog ideala, ali i neponovljivom ljepotom i jedinstvenošću samih modela koje fotografišem”, kaže o svom stvaranju Nađa Berberović .

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije