Vaya Con Dios - do novog susreta u Sarajevu! (VIDEO + FOTO)

Radiosarajevo.ba
Vaya Con Dios - do novog susreta u Sarajevu! (VIDEO + FOTO)

Dani Klein, foto: radiosarajevo.ba

Od kako postoji grupa Vaya Con Dios (od 1986), njihova muzika lebdi u prostoru između komercijalnog mainstreama i "easy-listening" jazza. Kada su počinjali kao "Gipsy Blues" trio, muzički mešetari nisu baš znali gdje da svrstaju njihov akustični zvuk. Mada neke od njih već spadaju u evergreene, pjesme Vaye Con Dios nikada nisu zauzimale vrhove britanskih i američkih top lista, niti su se aktivnosti vokalistice Dani Klein pratile sa euforijom. No kada ih čujete, shvatite da Vaya Con Dios sve ove godine egzistira nenametljivom prisutnošću i temeljnim kvalitetom.

Bilo je pravo zadovoljstvo prisustvovati njihovom koncertu koji se u pristojno popunjenoj sarajevskoj dvorani Mirza Delibašić odigrao 18. juna. Radost je bila utoliko veča, jer su uoči koncerta kolale informacije o otkazivanju hrvatskog dijela turneje Vaye Con Dios, što je mnoge navelo na primisli da će se in sarajevski koncert neće desiti. Ipak, zahvaljujući generalnom sponzoru FDS-u koji je povodom svoje 130. obljetnice iskeširao troškove dovođenja grupe, imali smo priliku čuti veliku Dani i njenih šest musketira.



Legenda kaže kako je ova dama karakterističnog napuklog alta i suverenog držanja, koja je prešla pedeset i petu godinu, nekada davno radila u briselskim noćnim lokalima, plešući uz soul Otisa Redinga i Arethe Franklin. Nekako u to vrijeme voljela je slušati legende francuske šansone na radiju - a tek prije godinu dana usudila se objaviti prvi album na francuskom jeziku - Comme on est venu, sa kojeg je nekoliko pjesama, uključujući i naslovnu izvedeno i na našem koncertu. Eklektički stil benda zadržan je i dalje, no pjesme sa ovog albuma su nešto introvertnije, umjerenije i misaonije.

Bend nas je počastio nekolicinom svojih uspješnica - a prava je sreća da smo ih imali priliku čuti u izmijenjenim aranžmanima. Tako je pjesma Don't Cry for Louie donešena u ritmu New Orleansa; Johnny uz jazz improvizacije na bubnjevima i klaviru, a legendarna What's a Woman je zvučala ovako:

http://www.youtube.com/watch?v=0mCLJHuO3dM

Jedan od vrhunaca koncerta bila je izvedba ciganske himne Djelem Djelem, koju Dani ne izvodi baš često

http://www.youtube.com/watch?v=Ng0qFj5U4ew


Pijanista William Lecomta, kontrabasist Salvatore La Roca, bubnjar Hansvan Oosterhout, gitarist Francis Perez, trubač (koji je pokazao svoje umjeće i na udaraljkama) Tim De Jonghe spadaju među najbolje belgijske muzičare i oni danas čine bend. Podsjetimo se, Vaya Con Dios su nekada bili trio , a osnovali su ga, osim Kleinove, Dirk Schoufs i Willy Lamregt. Nakon raspada grupe Schoufs je preminuo a karizmatična pjevačica nastavila solističku karijeru pod imenom benda.



Statistike kažu da su Vaya Con Dios ukupno prodali više od 7 miliona albuma, te da ih, ne računajući kompilacije, imaju objavljenih šest. Na sarajevskom koncertu slušali smo stodvadeset-minutni presjek kroz njihovu dvadesetpetogodišnju karijeru i uživali u izvrsnom zvuku, prijatnoj atmosferi, vrhunskoj izvedbi i svakoj sekundi jedinstvene muzike koju je stvorio ovaj bend.

S obzirom da je Dani prije 4-5 godina već boravila u Sarajevu kao humanitarna radnica, te da joj je ovaj grad ušao pod kožu, za očekivati je da ni ovo neće biti njen posljednji dolazak u BiH.

vesna, radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije