Uskoro u Sarajevu državno i regionalno takmičenje iz klasičnog baleta

Radiosarajevo.ba
Uskoro u Sarajevu državno i regionalno takmičenje iz klasičnog baleta
/ Tanzelarija: Pripreme za baletno takmičenje
Tanzelarija – Organizacija za promociju savremenog plesa, na inicijativu svojih članova (baletskih igrača i pedagoga) je s početkom 2016. godine, pokrenula projekt Balance. 

Osnovna ideja ovog projekta je razvoj plesne umjetnosti na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine kroz takmičenje iz klasičnog baleta

Takmičenje će se ove godine održati ne samo na državnom već i na regionalnom nivou s već prijavljenim takmičarima baletskih škola i studija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije .

Drugo državno i prvo regionalno takmičenje iz klasičnog baleta Balance 2017,  održat će se  25. i 26. maja 2017.

Osim takmičenja i završne gala večeri na kojoj će nastupiti učesnici takmičenja s baletskim tačkama, ove godine Tanzelarija organizira i master class iz klasičnog baleta i savremenog plesa za sve zainteresirane učenike baletskih škola i studija, ali i za svu zainteresiranu djecu za plesnu umjetnost. Voditelji master classa su Claudia Sovre (Slovenija) za klasični balet i Mojca Majcen (Slovenija) za savremeni ples.

"Potrudili smo se da i ove godine dovedemo internacionalni žiri koji će pratiti i ocjenjivati takmičare svih osam kategorija, a to su: Iva Spijkers Lešić (Holandija), Aleksandar Saša Ilić (Srbija) i Claudia Sovre (Slovenija)", poručuju organizatori. 

Osim nagrade žirija, aktivno će se uključiti i publika, te će učenici osnovnih i srednjih škola imati priliku davati svoj sud o plesačima i dodjeliti nagradu za najboljeg plesača prema ocjeni publike.

"Na taj način ćemo aktivno uključiti publiku i doprinijeti njihovom estetskom rasuđivanju."

Takmičenje će se održati u prostorijama SARTR-a, a gala večer, u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi Novo Sarajevo, gdje će se u baletskim salama održavati predtakmičarske vježbe i master class. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije