Uoči 29. SFF: Sarajevo Film Festival je najveći bh. brend, u gradu se traži krevet više

3
D.S.
Uoči 29. SFF: Sarajevo Film Festival je najveći bh. brend, u gradu se traži krevet više
Foto: AA / Organizatori 29. Sarajevo Film Festivala (SFF)

Brojni predstavnici medija okupili su se danas, 1. augusta na konferenciji za novinare uoči početka 29. Sarajevo Film Festivala.

Druženje je održano u Kinu Meeting Point u Sarajevu, a prisutnima su se obratili direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, premijer Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i v.d. predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović kazao je kako nas ove godine očekuje devet uružbanih festivalskih dana, od 11. do 18. augusta kada se održava 29. Sarajevo Film Festival, a zatim se osvrnuo na film Poljubite budućnost Nenada Čičin-Šaina, koji otvara ovogodišnji Festival.

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

"Moram se zahvaliti na podršci koju Vlada Kantona Sarajevo pruža Festivalu, podrška je sistemska i strateška, međutim kada ona rezultira nečim kao što je film koji ove godine otvara Festival, a to je Poljubite budućnost, to zaista pokazuje kako stvari u sinergiji mogu dobro da funkcionišu, posebna je čast da Festival otvara film u takvoj produkciji, na takvu temu", rekao je Marjanović.

Poljubite budućnost će biti prikazan u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Ovaj dokumentarni film je imao specijalnu gala premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2023. i Tribeca film festivala u New Yorku, kao CPHDOX - festivala dokumentranog filma u Copenhagenu.

Marjanović je na konferenciji za medije predstavio i ostale filmove koje će publika imati priliku gledati u okviru Open Air programa Sarajevo Film Festivala.

Film 'Kiss The Future' otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival!

Film 'Kiss The Future' otvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival!

"U programu Open Air su filmovi Adaptacija, Spikea Jonzea, Asteroid City Wesa Andersona, Bosanski lonac Pave Marinkovića, Hotel Pula Andreja Korovljeva, Kajmak Milche Manchevskog, Klub Zero Jessice Hausner, Kraljevstvo životinja Thomasa Cailleya, Opalo lišće Akija Kaurismäkija, Prošli životi Celine Song, Samo kad se smijem Vanje Juranić, Sirin Senada Šahmanovića, Smrt djevojčice sa žigicama Gorana Kulenovića, Umri prije smrti Ahmeda Imamovića i Zaista, nikad nisi bio ovdje Lynne Ramsay", izjavio je Marjanović.

Marjanović je istakao da online prodaja ulaznica počinje danas, 1. augusta od 15 sati.

"Od 15 sati putem web stranice Sarajevo Film Festivala (www.sff.ba), na tickets.sff.ba i putem naše nove mobilne aplikacije počinje online prodaja ulaznica za filmove u programu 29. Sarajevo Film Festivala. U Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) prodaja ulaznica počinje 7. augusta", zaključio je Marjanović.

Jovan Marjanović
Foto: AA: Jovan Marjanović

Nakon direktora Marjanovića riječ je dobio Nihad Uk, premijer Vlade Kantona Sarajevo.

"Hvala svima koji su učestovali u izgradnji Festivala, posebno direktoru Jovanoviću, koji je nastavio  put koji je započet u ratnim godinama. Vlada KS će biti i dalje partner Festivala, danas je to Festival svjetskog glasa. Zadovoljstvo je imati rezultate Vlade KS kroz subvencije za snimanje filmova, rezultat tih subvencija vidite na programu Festivala i to će biti jedan od smjerova ulaganja i dalje. Davno smo prestali govoriti samo o Filmskom Festivalu, ovo je grana privrede čiju korist osjete svi, od ugostitelja do taksista. Želim nam svima da uživamo u Sarajevu", istaknuo je Uk.

Sarajevo Film Festival
Foto: SFF: Sarajevo Film Festival

Zatim se obratio Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo koji je istakao važnost Festivala za grad Sarajevo.

"Uživajte u predivnim sarajevskim noćima, kada se čarolija spusti u naš grad i kada šaljemo lijepu sliku Sarajeva u svijet. Zahvaljujući gospodinu Purivatri i gospodinu Marjanoviću Festival svake godine bude sve bolji. Vlada KS i Ministarstvo kulture i sporta učestovali su u finansiranju filma Poljubite budućnost.

Sama činjenica da su Matt Damon i Ben Affleck dio filmske ekipe govori da podržavamo ozbiljne projekte i da ćemo kao Vlada uvijek davati podršku Sarajevo Film Festivalu", podvukao je Magoda.

V.d. predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić je rekao kako je Sarajevo Film Festival brend koji Bosnu i Hercegovinu predstavlja u svijetu.

"Sarajevski Festival je naš najveći brend i on traje 12 mjeseci, a svoju kulminaciju doživjet će od 11. do 18. augusta. Što se tiče turizma, upravo u tom periodu je naš grad pun turista i to je ono što je nama važno. Zahvalio bi se Sarajevo Film Festivalu što smo mi njihovi partneri, moramo znati da je 29. godina Festivala velika stvar. Sarajevo Film nas sve ove godine promoviše po svijetu", kazao je Fazlagić.

Haris Fazlagić
Foto: AA: Haris Fazlagić

Fazlagić se osvrnuo i na važnost Festivala u turističkom smislu.

"U Sarajevu se traži krevet više, a mjesta oko Sarajeva su popunjena ili su rezervisana. Oko Sarajevo Film Festivala se sve vrti, on dovodi najviše ljudi u Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Fazlagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije