Mostar / Umjetničko prijateljstvo sa Zijahom Sokolovićem

08. 12. 2016. u 11:41:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U Narodnom pozorištu Mostar, na kamernoj sceni, u “Studiju 64” (sa 64 mjesta), po treći put ugostili su glumca i redatelja Zijaha A. Sokolovića.

Čuveni glumac nastupio je s njegovim scenskim performansom Majstorska glumačka radionica i knjigom Glumac... je glumac... je glumac o njegovoj kultnoj istoimenoj monodrami. Program je sva tri puta rasprodan.

Ideja da se u pozorištu govori prije ili poslije predstave, je moguće bogatstvo za pozorište, za gledaoce i za glumce koji to rade. Zato što je to jedno poznanstvo ili prijateljstvo koje se stječe ne samo kroz predstave i kroz likove, i kroz drame ili komedije, ili tragedije ili farse, nego jedno – ako mogu reći – umjetničko prijateljstvo; umjetničko prijateljstvo koje se stječe prije ili poslije predstave koje je vrlo neobično. A samim time što traje već treći put, možemo reći da je to jedna mala, simpatična tradicija”, kaže Sokolović.

Zanimljivo je i da oni koji su već bili na ovoj Majstorskoj glumačkoj radionici u Narodnom pozorištu Mostar, dolaze ponovo. Za one koji ni ovaj put nisu uspjeli kupiti kartu na vrijeme, nadamo se da ćemo program ponoviti i da će i stara i nova publika imati priliku čuti majstora glume o glumi, umjetnosti, njegova razmišljanja o teatru, o društvenoj važnosti teatra, o našim ulogama i pomjeranju granica. Jer, kako kaže Sokolović, samo umjetnost pomjera granice i samo umjetnost nema granica. A umjetnost nas pokreće – i u glavi.

Gdje god da ovaj program Zijah izvodi, u Beču ili Zagrebu, rasprodan je i po dva mjeseca unaprijed. “Dobro došli, vi koji glumite u realnosti, nama koji glumimo u iluziji”, poručuje Zijah.

Program u Narodnom pozorištu Mostar održava se na kamernoj sceni, u “Studiju 64” zbog bližeg kontakta "Glumca i publike", ili kako Zijah kaže – "Glumaca (publike) i njega kao gledaoca", a cijena karte je 3,50 KM.

Dobro došli u Narodno pozorište Mostar, na nova teatarska druženja.

NEMA KOMENTARA