Umjetnička galerija BiH: Izložba "Objektiv? 1"

Radiosarajevo.ba
Umjetnička galerija BiH: Izložba "Objektiv? 1"

Izložba fotografija "OBJEKTIV? 1" otvorena je u petak u Umjetničkoj galeriji BiH.

Izložba je rezultat zajedničkog rada kustosica UGBiH Ivane Udovičić i Maje Abdomerović te dizajnerice Maje Kordić.

Autorice izložbe ovom postavkom željele su prikazati Sarajevo kakvo ne viđamo na razglednicama niti ćemo ga ikada vidjeti, Sarajevo kakvo se svakodnevno živi, piše Fena.

"U toj želji vodile su nas brojne prijeratne fotografije Milomira Kovačevića Strašnog, koji je najbolje od svih fotografa znao uhvatiti suštinu i duh Sarajeva. Strašni je dio ove izložbe - njegove fotografije predstavljaju paradigmu našeg koncepta", pojašnjava Abdomerović.

Izložba je ralizovana jednim dijelom putem anonimnog konkursa, kao i direktnim pozivanjem već etabliranih fotografa poput Milomira Kovačevića Strašnog, Mladena Pikulića, Andreja Đerkovića i Almina Zrne.

Takođe izložene su fotografije i dva autora koji, nažalost, nisu više među živima. Jedan od njih je Aćif Hodović koji je ostavio neizbrisiv trag među sarajevskim fotografima i brojnim umjetnicima s kojima je sarađivao. Drugi je Safet Suljević koji je "uhvatio" neke od najpamtljivijih trenutaka s koncerta U2 1997. godine.

Na izložbi, pored spomenutih, učestvuju još: Arijana Čajo, Dženat Dreković, Dražen Grujić, Mirsad Helać, Nataša Jandrić, Amer Kapetanović, Imrana Kapetanović, Zlatan Kurto, Aleksandar Marković, Josip Mijić, Samir Misira, Almir Panjeta, Midhat Poturović i Edin Smajlović.

Izložba fotografija Dženata Drekovića

Izložba je zamišljena kao platforma na kojoj će se sresti ljudi koji se samo bave fotografijom ili je strastveno vole, mladi i malo stariji, amateri i profesionalci, poznati i (još) nepoznati.

Naziv OBJEKTIV? 1 (? kao oznaka za number) sugerira mogućnost kontinuiteta, mogućnost da izložba preraste u godišnji događaj na kojem će se sretati autori okupljeni oko neke teme.

Abdomerović ističe da je izložba realizovana s minimalnim sredstvima.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije