Uljepšajte početak radne sedmice posjetom sajmu knjiga KUN

Radiosarajevo.ba
Uljepšajte početak radne sedmice posjetom sajmu knjiga KUN
Arhiv / KUN: Dragana Tripković

U ponedjeljak 27. novembra, trećeg dana prvog Sajma izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine “Knjige u nišama“ (KUN), publika će imati priliku prisustvovati predstavljanju knjiga “Nisam te se nagledao“ i “Ismail aga Čengić“, promociji časopisa Ars te predstavljanju autora Ethema Mandića, Vaska Raičevića, Milorada Popovića i Envera Kazaza.

Dan će uobičajeno početi u 10 sati i 30 minuta formatom “Jutro sa autorom“ na kojem će voditeljica Dragana Tripković zajedno sa Ethemom Mandićem i Vaskom Raičevićem govoriti o stanju izdavače djelatnosti u Crnoj Gori.

Termin od 12 do 13 sati rezervisan je za promociju časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja Ars. Glavni koncepcijski zadatak časopisa čiji je prvi broj publikovan još 1986. godine, je da pored kritičke prezentacije savremene crnogorske književnosti i prevođenja inostrane literature, uspostavi ponovnu saradnju pisaca, publikacija i izdavača EX JU književnosti. Časopis Ars će svojim riječima predstaviti urednici Milorad Popović i Dragana Tripković.

U 13 sati i 30 minuta novinar i pisac Edin Krehić predstavit će svoj novi roman “Nisam te se nagledao“ objavljen u izdanju PalmBooks. Porodični korijeni i odnosi osnova su Krehićevog romana, a radnja se odvija najvećim dijelom u ratnoj Srebrenici.

“Nisam te se načitao bi možda bila adekvatna emocionalna reakcija čitaoca koji se susreće sa Krehićevim opisima sudbine Srebrenice opisane kroz priču o Srebrenu i Selmi Pozder i njihovom sinu Ismaru“, napisao je u svojoj kritici novinar, Mirnes Kovač.

Izdavačka kuća Dobra knjiga u 15 sati predstavit će izdanje “Ismail aga Čengić“ koje je priredio prof. dr. Muhidin Džanko. O ovom djelu će govoriti i Hadžem Hajdarević i Izedin Šikalo.

 Od 16 sati i 30 minuta Dragana Tripković razgovarat će sa dobitnikom nagrade Njegoš za 2017. godinu, Miloradom Popovićem.

"Popović u romanu Čovjek bez lica sažima ključne elemente stogodišnje istorijske drame crnogorskog prostora i čovjeka. Fenomene emigracije, ideologije i unutrašnjih drama ličnosti koje su se našle na velikoj pozornici nemilosne zemlje, pisac donosi izražajnim literarnim sredstvima. Rezultat je djelo čije upoznavanje predstavlja veliko čitalačko iskustvo. Strukturna vertikala crnogorskog nacionalnog stasavanja", obrazložio je žiri prilikom dodjele nagrade.

 Treći sajamski dan završit će se razgovorom Kenana Muminagića i bosanskohercegovačkog urednika, kritičara i književnog teoretičara, Envera Kazaza. Razgovor će početi u 18 sati.

 

Prvi Sajam izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišama“ (KUN) podržali su Hyundai Auto BH d.o.o., Franck d.o.o. BiH i Sinkro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije