Udruženje roditelja djece i osoba u autističnom spektru obilježava 2.april

Radiosarajevo.ba
Udruženje roditelja djece i osoba u autističnom spektru obilježava 2.april


Udruženje roditelja djece i osoba u autističnom spektru (URDAS) i ove godine, treći put od Rezolucije UN-a, obilježava 2. april-Svjetski dan autizma.

Smatra se da skoro 1% stanovništva ima blaži ili teži oblik ovog poremećaja.

„Mi se svakodnevno susrećemo sa problemima, najmanja stvar kao što je odlazak u park, u prodavnicu, u grad, nama predstavlja problem, jer se naša djeca često ponašaju iracionalno. Mi kao roditelji primamo vrlo malo obuke i prepušteni smo sami sebi“, kaže Sanela Linzić, član Udruženja djece i osoba u autističnom spektru.

U našoj zemlji radi se o više hiljada djece i odraslih, pri čemu velika većina njih i njihovih porodica nema niti ideju o tome kakav problem imaju, a vrlo mali broj dijagnozu. Za dijagnosticirane ne postoji ni jedinstvena baza podataka, a zdravstveni, obrazovni i socijalni sistem je njima trenutno neprilagođen i neadekvatan.

Najveći problem je nepostojanje adekvatno obučenih stručnjaka za rad sa djecom i odraslim sa ASD-om.

To je i zvanično potvrđeno na prošlogodišnjoj Javnoj diskusiji pri Akademiji nauka i umjetnosti BiH. Na tom skupu je Udruženje bilo suorganizator i promotor Inicijative o zaštiti osnovnih ljudskih prava djece i odraslih u autističnom spektru, naglašavaju u URDAS-u.

Roditelji djece sa autizmom ne mogu mirno posmatrati kako ovdašnje društvo od njihove djece „diže ruke“, pasivno i nemoćno da se unaprijedi kako bi zadovoljilo njihove osnovne ljudske potrebe i prava: za razvojem, igrom, adekvatnim obrazovanjem i kasnije radom, napominju u ovom društvu. Pri tome se dopušta da se njihovi stvarni i nezanemarljivi potencijali nikada ne ostvare i da, umjesto korisnih članova, postanu društvu teret, a svojim roditeljima stalna briga. Tim povodom počinje realizacija projektom „Mjedenica“, koji podrazumijeva edukacioni centar stručnog osoblja za djecu sa autizmom. Centar će primjeniti najnovije naučne metoode za pomoć osobama koje imaju ovu vrstu poremećaja.

„Najveći problem je dijagnoza, jer nakon dijagnoze roditelji su prepušteni sami sebi. Problem nam predstavlja i nedostataka stručnjaka specijaliziranim spektra za rad sa osobam iz autističnog spektra“, kaže Veselinka Moric, predsjednica uruženja URDAS.

Ove godine se Svjetski dan autizma obilježava pod motom: „Mi vjerujemo u njih! (Pomozite nam da razvijemo potencijale djece s autizmom).“

Povodom 2. aprila održana je pres konferencija u prostorijama cafe-galerije glavnog sponzora događaja, „Cinema City“, te postavljna izložba fotografija Dženata Drekovića, koja predstavlja djecu Udruženja.

Zahvaljujući zalaganju Centra „André Malraux“ i „Cinema City“, tokom aprila se planira višednevno prikazivanje igranog filma“BenX“ u kojem je upečatljivo i vjerodostojno prikazan život adolescenta sa autizmom, ali i svih teškoća koje, skupa s njim prolazi i njegova porodica. Cilj je da se u suradnji sa osnovnim i srednjim školama organizuje da što više djece uzrasta 12-18 godina pogleda ovaj film kako bi se na taj način doprinijelo ne samo podizanju svijesti o autizmu među mlađim ljudima, već i opštoj kulturi tolerancije, razumijevanja i učenja od ljudi koji su, na bilo koji način „različiti“.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije