Udruženje izdavača i knjižara nagradilo strip "Amnezija"

Radiosarajevo.ba
Udruženje izdavača i knjižara nagradilo strip "Amnezija"
Amnezija

Na ceremoniji dodjela nagrada za najbolja izdanja u 2009. godini, Udruženje izdavača i knjižara, nagradom za grafičko oblikovanje nagradilo je tri djela/dizajnera: Filipa Andronika, Aleksandru Ninu Knežević i Ćazima Hadžimejlića.

Nagradu za najbolje grafičko oblikovanje knjige dobio je strip album Amnezija, superjunak sa problemom s pamćenjem autora Filipa Andronika u izdanju TKD Šahinapašić. U obrazloženju nagrade rečeno je da grafičko oblikovanje strip albuma Amnezija predstavlja osvježenje u svijetu izdavaštva i stripa u Bosni i Hercegovini. Amnezija je ujedno i regionalno nagrađivani projekat prvijenac strip autora i dizajnera ovog albuma sa ukupnim vizuelnim kvalitetama - od "superjunaka" do opreme stripa i naslovne stranice.

Isto priznanje pripalo i vrsnoj i višestruko nagrađivanoj dizajnerici Aleksandri Nini Knežević za seriju naslovnih stranica za Izdavačku kuću Buybook. Žiri je dodjelu ove nagrade obrazložio time da je IK Buybook izdavač kojeg duže vrijeme prepoznajemo po naslovnicama i opremi dizajnerice Nine Knežević. Originalnost, promišljanje, stilska različitost, kolorit i ilustracije čine ukupni kvalitet u desetinama naslovnica koje je Nina dizajnirala za dijametralno različita izdanja Buybooka.

Nagradu za grafičko oblikovanje dobio je i Ćazim Hadžimejlić za djelo Umjetnost islamske kaligrafije, kapitalan projekat o očuvanju vanvremenske umjetnosti kaligrafije, u izdanju ITD Sedam, Sarajevo.

Ovogodišnji žiri činili su prof. dr. Hanifa Kapidžić-Osmanagić, Mirsad Bečirbašić, Veselin Gatalo, Bojan Hadžihalilović i Šimo Ešić.
Nagrade su uručili gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i Ibrahim Spahić, predsjednik UIK-a BiH.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije