Udružene pletilje pozivaju vas na Knitting Party (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Udružene pletilje pozivaju vas na Knitting Party (FOTO)

Već smo pisali o tome kako bosansko tradicionalno pletivo koje nastaje u udruženju za očuvanje rukotvorina Udružene osvaja tržišta u Japanu, Norveškoj i Francuskoj. 

FOTO: Toplo pletivo bosanskih žena u francuskoj kolekciji Michaele Buerger

U jeku zimske sezone, Udružene vas pozivaju na poseban događaj - "Knitting Party"  (zabava pletenja) koji će se održati 8. decembra u 18 sati u Atriju hotela Evropa.

"Želimo da proslavimo tri godine našeg djelovanja, da pokažemo partnerima (Norveška Ambasada i Švicarska Ambasada) i sarajevskoj publici naše rezultate, ručno rađene modne artikle iz naše kolekcije kao i neke odabrane modele iz kolekcija stranih dizajnera za koje radimo", kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba Nadira Škaljić, osnivačica udruženja. 

"Iskoristićemo tu priliku da publiku upoznamo i sa našim pletiljama koje će zainteresiranoj publici moći pokazati i objasniti sve naše tehnike pletenja, veza i heklanja. Kroz ovaj događaj želimo da pokažemo koliko je ručni rad odličan način da se razmijene iskustva, stvore nove veze, prilika za druženje, a naše pletilje će moći i da potvrde koliko je rad u Udruženim dao doprinos njihovom oporavku, kako ekonomskom tako i socijalnom", kaže naša sugovornica. 

U  utorak 8. decembra na 'zabavi pletenja' svim posjetiteljima bit će na raspolaganju vuna i igle. 

Svi izloženi proizvodi će biti na prodaju.

Evo i nekoliko statističkih podataka o udruženju Udružene:

Broj pletilja : 150

Broj proizvedenih komada u 2014. Godini : 14 000, 

Zemlje u koje Udružene izvoze : Japan, Francuska, Norveska, Austrija, Italija, Engleska, US 

Prosječan mjesečni prihod pletilje u periodu proizvodnje: 600 KM

Prosječno vrijeme rada pletilje u periodu prozivodnje: 4 sata dnevno. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije