Učenici se upoznali s kulturnim naslijeđem BiH i važnosti biblioteke

Radiosarajevo.ba
Učenici se upoznali s kulturnim naslijeđem BiH i važnosti biblioteke
Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava se po drugi put obilježava u Bosni i Hercegovini u petak 21. aprila 2017. godine.

U organizaciji Asocijacije informacionih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (BAM) okupilo se petnaest biblioteka i institucija kulture i obrazovanja, u želji da naprave zajednički program. 

Bibliotečko-dokumentacioni centar (BDC) Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika je dio zajednice od petnaest biblioteka iz šest gradova u BiH u kojima su se paralelno odvijale aktivnosti u vezi s obilježavanjem ovog dana. 

U vezi s tim, BDC Komisije organizirao je radionicu pod nazivom “Biblioteka kulturno naslijeđe vama u posjeti“ za učenike petog i šestog razreda dvije osnovne škole na općini Ilidža (Četvrta i Peta osnovna škola), u petak 21.04.2017. godine. Radionici je prisustvovalo 60 učenika. 

Radionica za učenike realizirana je u dva dijela, teorijskom i praktičnom. U prvom dijelu učenicima se predstavilo naslijeđe kraja u kojem žive, a u drugom su učenici pomoću predstavljenih eksponata i maketa identificirali različite vrste naslijeđa (pokretno naslijeđe kroz predstavljene eksponate kao npr. ćilimi, grnčarija, knjige i sl., zatim nepokretno naslijeđe kroz makete i eksponate stećaka). 

Ovaj vid saradnje sa osnovnim školama predstavlja dio aktivnosti koje Komisija provodi u cilju promocije bh. kulturno-historijskog naslijeđa i njegovog očuvanja. 

 

Međunarodni dan i noć knjige i autorskih prava“ je manifestacija koja se obilježava uoči Svjetskoga dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine. Obilježavajući svjetski dan knjige i autorkih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promociju i zaštitu intelektualnog vlasništva. Cilj ove manifestacije je afirmacija čitanja knjige u njenom tradicionalnom i modernim oblicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije