U znak sjećanja na antičku heroinu: Promovirano devetnaest odjeka pjesme "Hatidža"

Radiosarajevo.ba
U znak sjećanja na antičku heroinu: Promovirano devetnaest odjeka pjesme "Hatidža"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Promocija knjige "Hatidža"

Dva dana nakon prve godišnjice smrti predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović u Bošnjačkom institutu "Fondacija Adil Zulfikarpašić" u Sarajevu promovirana je knjiga "Hatidža" - devetnaest odjeka jedne pjesme jednog od najvećih živućih pjesnika u BiH Mileta Stojića.

Mile Stojić: Hatidža Mehmedović za mene je antička heroina našeg vremena

Pjesnik, esejist, književni kritičar i prevodilac posvetio joj je pjesmu koju je 2017. godine objavio u knjizi "Himna poraženih".

Na dan kad je stigla vijest o njenoj smrti u znak pijeteta postavio je na svoj Facebook profil pjesmu "Hatidža" koja je zatim postala viralna i prevedena na skoro dvadeset jezika svijeta. Rijetko je koja pjesma na našem jeziku prevedena na toliko svjetskih jezika. Devetnaest prijevoda objedinjeni su zatim u knjizi "Hatidža" čiji će tiraž biti poklonjen Memorijalnom centru u Potočarima. 

Na promociji knjige u znak sjećanja govorila su utjecajna imena poput njegove supruge Hasije Borić-Stojić, Mileta Babića, Hilme Neimarlije, Enesa Durakovića, Enesa Karića i Izedina Šikala.

Povodom izdavanja ove knjige razgovarali smo sa pjesnikom Stojićem, a cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije