U Zenici preminuo akademski slikar Tomislav Perazić

Radiosarajevo.ba, Fena
U Zenici preminuo akademski slikar Tomislav Perazić
Foto: Zenica Blog / Perazić bio višestruko nagrađivan

Nakon duge i teške bolesti, sinoć je u Zenici u 85. godini preminuo akdemski slikar Tomislav Perazić (1934.-2019.).

Perazić je rođen u malom crnogorskom mjestu Dupilo kod Bara, ali je gotovo cijeli radni i životni vijek proveo u Zenici, gdje je slikao pogone i ljude koji su radili u “Željezari”.

Osim radnika i pogona “Željezare”, u kojima je stvarao ciklus djela “Ljudi i vatre”, posebna su mu inspiracija za stvaranje umjetničkih djela u svom zeničkom ateljeu bili sunce i mimoze iz crnogorskog primorja.

Perazić je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1962., a član Udruženja likovnih umjetnika BiH bio je od 1964. godine.

Simbolično, Perazić je preminuo upravo na 20. mart - Dan Zenice, koja mu je za umjetničko stvaralaštvo dva puta dodijelila priznanje Nagrada Zenice- prvi put Dvanaestoaprilsku nagradu Zenice 1979. godine te drugi put 1999. godine, za 35 godina umjetničkog rada i stvaralaštva u tom gradu.

Cijeli je rat proveo u Zenici, a u bogatoj karijeri sudjelovao je na više od 120 kolektivnih izložbi, a imao je i više od 70 samostalnih izložbi.

Datum i mjesto sahrane bit će naknadno određeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije