U Vijećnici svečano otvorena prva posthumna izložba radova Mersada Berbera

Anadolija
U Vijećnici svečano otvorena prva posthumna izložba radova Mersada Berbera
Prvi put nakon njegove smrti u sarajevskoj Vijećnici, pred velikim brojem posjetilaca, otvorena je posthumna retrospektivna izložba radova bh. akademskog slikara Mehmeda Berbera.

Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, a na njoj je predstavljeno 35 najvažnijih djela ovog svjetski priznatog grafičara. Djela su nastajala u periodu od šezdesetih godina do njegove smrti 2012. godine.

Kako je ranije najavljeno, porodica Berber je odlučila u Sarajevu prikazati, pored ostalih značajnih djela okupljenih oko simboličkog naziva “Mersad Berber – Alegorija Bosne", i sliku "Splav Meduze", koja je jedno od Mersadovih najznačajnijih djela i koje je bilo izloženo u Barceloni.

Otvorenju izložbe prisustvovali su mnoge zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života BiH i glavnog grada. Među njima je bio i Ensar Berber, sin priznatog grafičara, zatim pokrovitelj izložbe Bakir Izetbegović i mnogi drugi.

Izložba retrospektive radova Berbera od sutra, pa u naredna dva mjeseca, biće otvorena za sve zainteresovane.

Mersad Berber rođen je u Bosanskom Petrovcu 1. januara 1940. godine, a umro u Zagrebu 7. oktobra 2012. Njegova najpoznatija djela su: "Sarajevske razglednice", "Skenderovi soneti", "Otomanske kronike", "Dubrovački dnevnici“... Djela je izlagao u galerijama Londona, Madrida, New Yorka, Moskve... Dobitnik je preko 50 nagrada za svoj rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije