U subotu u Collegiumu otvaranje izložbe "Lobi kulture"

Radiosarajevo.ba
U subotu u Collegiumu otvaranje izložbe "Lobi kulture"

Imrana Kapetanović, Foto: privatni album

U galeriji Collegium Artisticum, u subotu 30.10.2010. u 19.00 sati u organizaciji Centra za savremenu umjetnost, Sarajevo otvorit će se izložba Lobi kulture - arhiva kulturne memorije

Radi se o regionalnoj, umjetničkoj inicijativi koja nastoji da stvori „aktivni arhiv“ kulturog sjećanja na zapadnom Balkanu. Projekat je baziran na odgovorima građana i građanki na pitanje „Šta mislite da će se promijeniti ili nestati kada vaša zemlja uđe u Evropsku uniju?", koji su dokumentirani putem internet stranice.

U saradnji sa umjetničkim organizacijama u regionu, po dva umjetnika/umjetnice iz svake od zemalja zapadnog Balkana angažovani su da u susjednoj zemlji, dakle ne u zemlji u kojoj žive, sprovedu istraživanje i prikupe materijal baziran na subjektivnim stavovima građana/građanki. Prikupljeni odgovori mogu se shvatiti kao barometar briga, strahova i težnji građana/građanki zapadnog Balkana, pružajući im mogućnost da učestvuju u kreiranju alternativne kulturne istorije kao umjetničkog djela za sebe.

Sarajevo centar za savremenu umjetnost je organizator za Bosnu i Hercegovinu. Imrana Kapetanović i Amer Kapetanović su bosanskohercegovački fotografi koji su radili istraživanje u Albaniju a u BH su istraživanje radila dva crnogorska fotografa, Lazar Pejović i Duško Miljević. Autor i autorica ovog višegodisnjeg suradničkog projekta su Cindy-Ivonne Blazevic i Pascal Paquette.

Rezultati umjetničkog istraživanja i suradničkog rada na projektu okupljeni su u formi otvorenog internetskog arhiva (http://www.theculturelobby.com), knjige, i niza izložbi u glavnim gradovima regije, započetoga izložbom u Beogradu, u maju ove godine.

Lobi kulture ostvaren je u sklopu programa Creative Collaboration British Councila, a ostvaren je uz podršku Fonda za otvoreno društvo, European Cultural Foundation, Balkan Trust for Democracy, the European Fund for the Balkans i Swiss Cultural Program.

Izložba će biti otvorena do 11.11.2010. godine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije