U Sarajevu promovirana dječija slikovnica "Dobronosci"

0
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu promovirana dječija slikovnica "Dobronosci"
Foto: Privatni album / Promocija slikovnice "Dobronosci"

U petak, 13.5.2022. godine u prostorijama Centra za kulturu i edukaciju "Safet Zajko", za sve velike i male, dobre i hrabre, održana je promocija slikovnice "Dobronosci".

Kada je dječja literatura u pitanju, poznato je da je Šimo Ešić jedan od pozvanijih njezinih "tumača".

Šimo Ešić u recenziji ove slikovnice, između ostaloga, kaže: "Autorske slikovnice u domaćem izdavaštvu, na godišnjem nivou, gotovo da bi se sve mogle nabrojati na prste jedne ruke. U takvim okolnostima sve nas, koji se bavimo dječijom knjigom, ne može ostaviti ravnodušne pojava ni jedne nove slikovnice nastale na našem tlu, pogotovo ako je riječ o dva relativno mlada i izuzetno darovita domaća autora. A u slučaju slikovnice Dobronosci, upravo je o tome riječ. Umjetnički dvojac Dubravko Boban (tekst) i Dejan Slavuljica (ilustracije) ovim svojim djelom unose u naš kulturni prostor jedno izuzetno ostvarenje, knjigu koja će biti pravi ukras svake kućne biblioteke u kojoj se nađe.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Iako je jedinstvo riječi i slike, što je za svaku slikovnicu izuzetno važno, u ovoj knjizi tako sretno ostvareno da ih i treba promatrati i doživljavati kao neodvojivu cjelinu, ipak, imam potrebu zasebno o njima progovoriti koju riječ, prije svega zbog maštovitosti priče i nenametljive lakoće pripovjedačevog poigravanja jezikom."

Promocija slikovnice

Foto: Privatni album / Promocija slikovnice "Dobronosci"

Baš na ovom jedinstvu riječi i slike, tj., kako je sama rekla, savršenom omjeru riječi i slike, promotorica Lamija Begagić je bazirala promociju obogaćujući je vrlo spretnim opisima slikovnice te dobro vođenim pitanjima autoru i ilustratoru. Promocija je završila diskusijom o kemijskom sastavu atmosfere planeta Planto u kojoj su najmlađi vrlo aktivno sudjelovali.

Svi koji su propustili ovaj događaj mogu nadoknaditi propušteno, 04.06.2022. godine u Tuzli. Vrijeme i mjesto će biti naknadno objavljeno.

Zainteresirani čitači mogu se javiti na mail, dubravkoboban@gmail.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije