U Sarajevu obilježen Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom

Radiosarajevo.ba
U Sarajevu obilježen Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom

Brojne delegacije vlasti u BiH te predstavnici udruženja i organizacija položili su cvijeće pred Vječnom vatrom u Sarajevu obilježavajući Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Cvijeće su položili predstavnici Grada i Kantona Sarajevo te sarajevskih općina, među kojima i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen te predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Osim Vječne vatre, cvijeće je položeno i na Spomen-parku Vraca, kao i na spomen-bisti Josipa Broza Tita u krugu Univerzitetskog kampusa.

"Nemoralno je što su se neki obogatili govoreći sve je bilo po zakonu, ali se nikada nemojte razočarati u svoju jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu", poručio je član državnog Predsjedništva Željko Komšić.

U Sarajevu je ovim povodom održana sportska manifestacija Trkom za Evropu, na kojoj je učestvovalo oko 500 takmičara. Skoro polovina učesnika trke bili su pripadnici EUFOR-a u BiH iz skoro cijele Evrope te studenti i srednjoškolci s područja Sarajeva, predstavnici atletskih klubova iz BiH, kao i klubova iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

Također, danas je, uz glašavanje sirena za uzbunu, tačno u podne otkriven spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Na ceremoniji otvaranja spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva nije bilo nikakvih govora.

FTV/FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije