U Pragu promovirana knjiga 'Kako su nam ubili Ferdinanda'

Radiosarajevo.ba
U Pragu promovirana knjiga 'Kako su nam ubili Ferdinanda'

Promocija knjige balkanologa Pavela Trojana i novinara Martina Jezeka Tak nám zabili Ferdinanda (Kako su nam ubili Ferdinanda, što je poznati citat - prva rečenica iz knjige Dobri vojnik Švejk), promovirana je sinoć je u Institutu Cervantes (Španski centar) u Pragu, piše Fena.

Promociji je prisustvovala i ambasadorica BiH u Češkoj Republici Danka Savić.

Osim nje, na promociji i debati koja je uslijedila učestvovali su Jiri Kudela, bivši ambasador Česke u BiH, autori knjige, generalni direktor Radio Praga Peter Duhan i direktor Španskog centra Ramiro Villapadierna.

Ambasadorica Savić za Fenu je navela da je ova knjiga važna za njegovanje i afirmiranje veza koje postoje među našim zemljama i zahvalila autorima na njihovom angažiranju da ovakvim humanitarnim akcijama privuku pažnju javnosti i skrenu pažnju na potrebu da se pomogne BiH nakon poplava koje su zadesile našu zemlju prošlog mjeseca.

Knjiga Kako su nam ubili Ferdinanda istražuje češke tragove u Bosni i Hercegovini u vrijeme od 40 godina kada su Češka i BiH bili u sklopu Austro-Ugarske.

Autori Martin Ježek i Pavel Trojan, koji su veliki ljubitelji i propagatori Zapadnog Balkana i apsolventi južnoslavenskih studija na Karlovom fakultetu u Pragu, pokušavaju da objasne susret češke i bh. kulture prije sto godina i danas.

U knjizi se osim manje ili više poznatih priča vezanih za Čehe u dan atentata na prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegove žene u Sarajevu pojavljuju teme koje su ipak zajedničke - arhitektura, pruga, dizanje i uklanjanje spomenika, a čak i tema piva!

Savić najavljuje da će knjiga biti predstavljena 26. juna. u Konopištu, gde je Franz Ferdinand živio,  i 27. juna u Sarajevu,  u organizaciji Ambasade Češke Republike u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije