U Konjicu otvoreni Dani Evropskog naslijeđa

Radiosarajevo.ba
U Konjicu otvoreni Dani Evropskog naslijeđa


Prezentacijom dokumentarističkih, literarnih i video radova te postavkom izložbe "Stećci-srednjevjekovni nadgrobni spomenici", učenika osnovnih i srednjih škola sa područja Federacije BiH, sinoć je u Konjicu je otvorena 14. kulturna manifestacija Dani Evropskog naslijeđa.

Pomenute aktivnosti realizirane su u sklopu edukativnog programa "Mladi i naslijeđe", koji djeluje u okviru ove manifestacije, koju tradicionalno organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta. Tema je "Stećak", a povod za odabir teme je aktuelna priprema nominacije stećaka, srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

U programu je učestvovalo oko 50 učenika, koje je tema "Stećci-srednjevjekovni nadgrobni spomenici" nadahnula da naprave radove vrijedne pažnje. Neki od učenika priznali su da ranije nisu znali ništa o ovome spomeniku kulture te da ih je učešće u ovoj manifestaciji podstaklo da nauče više o samom kulturno-istorijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine, što je i cilj ovog programa. Učesnici su imali priliku da obiđu i istorijske znamenitosti Konjica i upoznaju se sa njegovom bogatom kulturnom baštinom.

Najuspješnijima učenicima uručene su diplome, a njihovim nastavnicima prigodne zahvalnice. Prvi dan manifestacije Dani Evropskog naslijeđa okončan je projekcijom dokumentarnih filmova Bakira Tanovića koji obrađuju tematiku stećaka.

Program za četvrtak 7. oktobar:

Obilazak nekropola u okolini Konjica, na lokalitetima:
Istorijsko područje – Nekropola sa stećcima u Glavatičevu, lokalitet Gajine
Istorijsko područje - Nekropola sa stećkom i ostaci crkve Grčka glavica u selu Biskup
Istorijsko područje – Nekropola sa stećcima na lokalitetu Kaursko groblje u Borcima

Planiran je obilazak i posjeta Arheološkom lokalitetu kod Društvenog doma u Konjicu. Sva četiri lokaliteta su, prema odlukama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine.

U večernjim satima će biti upriličena svečana dodjela Povelje za doprinos u očuvanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine, koju Federalno ministarstvo kulture i sporta tradicionalno dodjeljuje zaslužnim pojedincima i institucijama.

Dani Evropskog naslijeđa

radiosaravo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije