U Kinoteci danas projekcija Bulajićevog 'Atentata u Sarajevu'

Radiosarajevo.ba
U Kinoteci danas projekcija Bulajićevog 'Atentata u Sarajevu'

U sarajevskoj Kinoteci danas od 17 sati bit će prikazan film 'Atentat u Sarajevu' reditelja Veljka Bulajića, snimljen 1975. godine. 

Bio je to prvi Bulajićev film realiziran nakon iznimnog uspjeha ratne epopeje 'Bitka na Neretvi', najslavnijeg djela specifičnog jugoslavenskog žanra partizanskog filma, a donosi rekonstrukciju zbivanja neposredno uoči atentata i na sam dan atentata 28. juna 1914. koji je poslužio kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. 

Paralelno prateći austrougarskog nadvojvodu i prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju s jedne, te atentatore Gavrila Principa i Nedeljka Čabrinovića s druge strane, Bulajić uz koscenarističku suradnju Čeha Vladimira Bora i svog brata Stevana Bulajića stvara političku cjelinu u kojoj su obje strane predstavljene u razmjerno pozitivnom svjetlu. 

Godine 1976. film je nagrađen Srebrnom arenom za režiju na Festivalu u Puli i Posebnim priznanjem na Međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastiánu. 

Glavne uloge u filmu su ostvarili Christopher Plummer, Florinda Bolkan, Maximilian Schell, Irfan Mensur i Radoš Bajić. 

Današnje prikazivanje filma je u okviru festivala Sarajevska zima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije