U četvrtak akcija "Sarajevo, sjećaš li se Sarajeva"

Radiosarajevo.ba
U četvrtak akcija "Sarajevo, sjećaš li se Sarajeva"
Udruženje "Akcija građana" za četvrtak je zakazala akciju pod nazivom "Sarajevo, sjećaš li se Sarajeva?", u okviru koje je planirano da se na Dobrinji 5 oboji te na taj način obilježi osam kratera granata i time skrene pažnja na "Sarajevske ruže“, jedan svojevrsni spomenik palim civilnim žrtvama rata.

"Tokom opsade 1992.-1995. na Sarajevo je palo oko 470 hiljada granata ili oko 330 dnevno, od kojih je, nažalost, veliki dio bio koban za građane. Nakon rata, određeni broj ovih kratera od granata je obojen crvenom bojom i, s obzirom na speci?čan oblik i boju, time asocirao na ruže u asfaltu koje su obilježavale i davale počast mjestu pogibije i ranjavanja ljudi", podsjetili su iz Udruženja.

Gradske strukture zadužene za njihovo održavanje, uprkos brojnim obećanjima, nisu učinile ništa da se "Sarajevske ruže" zaštite.

Bivša gradonačelnica Semiha Borovac u intervjuu iz novembra 2008. rekla je da "Ruže" nisu smjele nestati i najavila da Grad Sarajevo ima sredstva u planu budžeta za tekuću 2009. za projekt vraćanja ruža na mjesta gdje su bile.

Međutim, 12. novembra je uklonjena "Ruža" u Velikom parku zbog izgradnje spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, iako je bila udaljena pet metara od spomenika i nije ugrožavala njegov estetski izgled i koncepciju.

Akcijom Udruženja "Akcija građana" želi se skrenuti pažnja na slične slučajeve širom grada gdje polako ali sigurno nestaje jedan od simbola novije historije Sarajeva.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije