Tuzla je ponovo regionalni centar lijepe književnosti: Počela manifestacija Cum Grano Salis

Radiosarajevo.ba
Tuzla je ponovo regionalni centar lijepe književnosti: Počela manifestacija Cum Grano Salis

Obilježavanjem 90. godišnjice rođenja bosanskohercegovačkog književnika Derviša Sušića, danas je u Tuzli otvorena manifestacija Cum Grano Salis. Nagrada Meša Selimović, za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, dodijelit će se posljednjeg dana ove književne manifestacije, 5. septembra, javlja Anadolu Agency (AA).

"Derviš Sušić doživio je sudbinu mnogih književnika koji nisu kvalitetno pročitani. Ovo današnje obilježavanje nije oživljavanje njegovog lika i djela, jer su njegovi romani dovoljno živi i objavljuju se, a pisac je toliko velik da je besmisleno govoriti koliko je on u centru, a koliko na margini", izjavio je književnik Hadžem Hajdarević.

Mustafa Sušić, piščev bratić, zahvalio se u ime porodice na obilježavanju ovog jubileja, a pisac Sušić rođen je u Vlasenici, 3. juna 1925. godine.

"Tuzla je prije nekoliko godina napravila sobu posvećenu Sušiću s raznim eksponatima i privatnim predmetima. Derviš je jednom izjavio da su ovaj grad i njegova spisateljska biografija toliko isprepleteni da više ne zna ni gdje je rođen, ali da je književno rođen u Tuzli", rekao je Mustafa Sušić i dodao da je pisac u ovom gradu i umro, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 1. septembra 1990. godine.

Narodna i univerzitetska biblioteka u Tuzli nosi naziv Derviš Sušić, a Edin Jahić, direktor biblioteke rekao je da je manifestacija Cum Grano Salis znak da i u teškim ekonomskim uvjetima nismo zaboravili knjigu.

Inače, tokom četiri dana trajanja manifestacije, koja se ove godine održava po 15. put, bit će obilježene i godišnjice rođenja još trojice velikih književnika s ovih prostora: 150. godišnjica rođenja Silvija Strahimira Kranjčevića, 110 godina od rođenja Hasana Kikića i 100. godišnjica Branka Ćopića.

Ove godine u konkurenciji za nagradu Meša Selimović za najbolji roman su: Filip David s romanom Kuća sećanja i zaborava, Dževad Karahasan s romanom Utjeha noćnog neba, Damir Karakaš i roman Blue Moon, Andrej Nikolaidis s romanom Devet i Ivica Prtenjača i roman Brdo.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija je akademik Enes Karić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije