Turski "Derviš i smrt" u Narodnom pozorištu

Radiosarajevo.ba
Turski "Derviš i smrt" u Narodnom pozorištu
Iz predstave Derviš i smrt

Gostovanje Gradskog pozorišta Kocaeli iz Turske sa predstavom Derviš i smrt Meše Selimovića, a koju je režirao Muhamet Nurullah Tuncer, održat će se 2. juna u 19:30h u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Predstava je premijerno izvedena sredinom februara u Kocaeliju. Reditelj Tuncer, svestrani teatarski umjetnik, rukovodilac i pedagog, bio je godinama scenograf u Gradskom pozorištu u Istanbulu, čiji je bio i direktor. Osnivač je i višegodišnji direktor Međunarodnog teatarskog festivala grada Istanbula.

Scenografiju, kostimografiju ili dizajn svetla, kreirao je za više od 60 pozorišnih i operskih predstava, ne samo u Turskoj, nego i u Francuskoj, Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Siriji, Kataru, Hrvatskoj, a poslednjih godina bavi se i režijom.

Gradsko pozorište Kocaeli osnovano je 1997. godine, a prva postavljena predstava u tom teatru bio je sedmosatni Hamlet. Teatar godišnje ostvari šest, sedam premijera, a organizator je i Uličnog teatarskog festivala.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije