Turneja po zapadnom Balkanu: Koncert pod nazivom "Mendelssohn i prijatelji: Poruka mira" u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Turneja po zapadnom Balkanu: Koncert pod nazivom "Mendelssohn i prijatelji: Poruka mira" u Sarajevu
Foto: Western Balkans Youth Orchestra / Koncert pod nazivom "Mendelssohn i prijatelji" u Sarajevu

Povodom 215. rođendana Felixa Mendelssohn-Bartholdyja, 200. rođendana Antona Brucknera i 150. rođendana Arnolda Schönberga 2024. godine, 13 muzičara iz Les Essences (LE) i 12 muzičara iz WBYO okupljaju se u sklopu projekta "Mendelssohn i prijatelji: Poruka mira" kako bi proslavili njihove rođendane i značajnu umjetničku ostavštinu na pozornici Koncertne dvorane "Cvjetko Rihtman" u Sarajevu.

Međunarodni ansambl sastavljen od članova Les Essences (Essen) i sarajevskog publici već poznatog i omiljenog Orkestra mladih Zapadnog Balkana (Western Balkans Youth Orchestra) predstavit će važna djela kamerne muzičke literature, koja karakterišu umjetnički polet, mladalačka svježina i najviši muzički interpretativni kvalitet.

Koncert u Sarajevu četvrti je po redu koncert ansambla i označava sredinu koncertne turneje po zapadnom Balkanu. Od sredine oktobra 2024. godine, međunarodni ansambl održao je nekoliko koncerata u Skadru, Tirani (Albanija) i Podgorici (Crna Gora). Nastavak turneje vodi ih u Beograd (Srbija), Skoplje (Sjeverna Makedonija), Prištinu (Kosovo) i Njemačkoj (Gladbeck, Königswinter, Duisburg, Essen, Kaiserslautern) do 7. novembra 2024. Koncert će se održati u utorak, 22.10.2024. godine u Koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman" Srednje muzičke škole Sarajevo s početkom u 19:00h.

Dramatičan preokret: Dokumentarac o ratnom Sarajevu 'Kiss the Future' ipak u utrci za Oscara!

Dramatičan preokret: Dokumentarac o ratnom Sarajevu 'Kiss the Future' ipak u utrci za Oscara!

Na repertoaru su Adagio iz Gudačkog kvinteta A. Brucknera, Koncert za violinu i klavir F. Mendelssohna i Kamerna simfonija po Gudačkom oktetu op. 20, za koju aranžman potpisuje dirigent i pijanist Desar Sulejmani.

Projekat podržavaju Savezno ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu, Ambasada Njemačke u Beogradu, Fondacija Susanne Scholten i razni Rotary klubovi u Aachenu.

Les essences je međunarodni kamerni orkestar koji čine članovi vrhunskih ansambala kamerne muzike i vrsni muzičari orkestara Sjeverne Rajne-Vestfalije. Les essences je za cilj zauzeo kritičan i hrabar pristup na tradicijski osvještenu izvođačku praksu svih razdoblja.

Ansambl djeluje pod umjetničko-muzičkim rukovodstvom njemačko-turskog violinista Öndera Baloglua. U 2021. godini, Les essences, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i znanosti pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija i Sparkasse banke Essen, predstavio je uzbudljiv trogodišnji koncept koji odražava najrazličitije faze i raspoloženja ljudskog života. Les essences nastupaju u Mercatorhalle Duisburg, Konzerthaus Dortmund, Tonhalle Düsseldorf, Herrenchiemsee Festival, Musiquem Lleida u Španjolskoj, CRR Istanbul, te surađuje s renomiranim gostujućim umjetnicima kao što su Chorwerk Ruhr, violončelistica Anja Lechner, violončelistica Anastasia Kobekina, dirigent Reinhard Goebel, kabare-umjetnik Maximillian Schafroth i pijanist Fazıl Say.

Poster za koncert
Foto: Western Balkans Youth Orchestra: Poster za koncert

Osnovan 2019. godine, Western Balkans Youth Orchestra okuplja mlade muzičare iz šest zemalja Zapadnog Balkana (ALB, BiH, RKS, MNE, NMK i SRB) u približno jednakom broju. Sastaju se jednom ili dva puta godišnje na različitim lokacijama na zapadnom Balkanu i u promjenjivim postavama.

Na početku svake faze rada, individualne i grupne probe pod vodstvom iskusnih orkestarskih muzičara iz EU i Zapadnog Balkana pripremaju mlade muzičare za njihovo djelovanje u orkestru. Nakon ove pripreme orkestar kreće na koncertne turneje u neke ili sve zemlje Zapadnog Balkana, ali i šire - kako bi uspjeh ove suradnje bio čujan i opipljiv preko granica! Različiti koliko i njihova etnička, nacionalna, vjerska i kulturna pozadina mogu biti, kroz upoznavanje i zajednički rad tijekom intenzivnih proba, te nastupajući zajedno kao ansambl na pozornici i višednevnoj zajedničkoj turneji mladi se muzičari stapaju u jedno.

Ovaj orkestar je pothvat suradnje i koordinacije na najvišoj razini koju obično postižu samo visokokvalificirani profesionalci u daleko stabilnijim okruženjima! Na taj način postaju vrhunski mladi ambasadori saradnje u regiji, koju još uvijek karakteriziraju sukobi i razdor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije