Tuesday film club: "Berlin calling" (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Tuesday film club: "Berlin calling" (VIDEO)
Plakat filma Berlin Calling

Fondacija Kriterion nastavlja saradnju sa Balkan cafeom u vidu Tuesday film cluba, filmskog programa utorkom navečer. Tako će ovog utorka, sa početkom u 21 sat biti prikazan film Berlin calling njemačkog režisera Hannesa Stöhra. Ulaz je, kao što je to uvijek slučaj sa filmskim programom utorkom, slobodan.

Hannes Stöhr, poznat je po filmovima Jedan dan u Evropi (Berlinale 2005, oficijelni takmičarski program) i Berlin je u Njemačkoj (Berlinale 2001, Panorama nagrada publike ). Film govori o muzičkom kompozitoru iz Berlina, Martinu (Paul Kalkbrenner), poznatom kao DJ Ickarus, koji ima turneju sa svojim menadžerom i djevojkom Mathildom (Rita Lengyel), od kluba do kluba širom svijeta, i koji bi uskoro trebao izdati svoj najveći album ikada. Ipak, svi njegovi planovi propadaju nakon što biva primljen na odjel za hitne slučajeve psihijatrijske klinike nadrogiran, nakon nastupa.

Sam režiser, osvrčući se na teme i glavne likove muzičkih filmove prvenstveno američke produkcije, koji su bazirani na velikim, tragično nastradalim, zvijezdama iz prošlosti, i to isključivo sa američke muzičke scene, je rekao: "Zašto ne nacrtati portret njemačkog muzičara? Možda čak i muzičara koji je još uvijek živ? Zašto da idemo u prošlost kad je sadašnjost mnogo uzbudljivija? Zašto ne napraviti film o kompozitoru elektronske muzike..o muzičarima YouTube generacije koja komponuje muziku na svojim laptopima? Oni lete širom svijeta, ne trebaju tekstove i prodaju svoju muziku putem downloada. Zbog toga, oni su neovisni o velikim izdavačkim kućama. U svojim najboljim namjerama, oni pružaju uslugu entizijastičnim plesačima na globaliziranom klubskom krajoliku. Berlin calling nije biografija. Film oslikava fiktivni portret muzičara u današnjem Berlinu. Ovo je film o umjetnosti i ludosti, opijanju i ekstaziju, nadi i budućnosti, prijateljstvu i porodici, muzici i radosti života, i naravno, o ljubavi".

http://www.youtube.com/watch?v=drdf8OeBUUM


radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije