"Trka u Evropu" za Dan Evrope

Radiosarajevo.ba
"Trka u Evropu" za Dan Evrope

U Sarajevu će sutra u organizaciji Delegacije Evropske komisije u BiH, Direkcije za evropske integracije BiH te nevladine organizacije "Marathon" biti održana ulična trka pod nazivom "Trkom u Evropu", kao dio programa obilježavanja 9. maja, Dana Evrope.

Trka na ruti od četiri kilometra bit će održana u Vilsonovom šetalištu, a njen start i cilj bit će na Trgu Bosne i Hercegovine na Marindvoru.

Predstavnik NVO "Marathon" Erol Mujanović kazao je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je start trke u 11.00 sati, te da je njena trasa relativno kratka kako bi se pružila mogućnost učešća zainteresiranim građanima svih dobi.

Istaknuo je da je do danas prijavljeno već oko 400 učesnika, ocijenivši to dobrim rezultatom. Trka će imati međunarodni karakter, a pored manjeg broja profesionalnih trkača najveći dio njih bit će građani iz svih dijelova BiH.

fena/radiosarajevo.ba

Mujanović je najavio da će u trci učestvovati i predstavnici Hrvatske, Slovenije i Srbije te tradicionalno snage EUFOR-a.

Nagradni fond iznosi 1.200 KM te će prvoplasirani u trci dobiti 300 KM, drugoplasirani 200, a onaj na trećem mjestu 100 KM.

Pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije BiH Nedeljko Masleša ustvrdio je da će trka, u čijoj organizaciji Direkcija već tradicionalno učestvuje, biti odlična prilika i za promociju ne samo sportskih već i evropskih vrijednosti.

Govoreći o ostalim događajima koji će na području BiH biti organizirani povodom obilježavanja Dana Evrope, Masleša najavljuje da će naredne nedjelje u parlamentu BiH biti organiziran susret sa srednjoškolcima i nastavnicima iz cijele BiH. Razgovarat će se o vrijednostima EU, a najavljen je i dolazak istaknutog zagovornika ljudskih prava, sina čuvenog Martina Lutera Kinga.

Dan Evrope narednih će dana biti obilježen i u Banjoj Luci, gdje će na Trgu Petra Kočića biti organiziran evropski informativni park, u Trebinju dvodnevnom kulturno-sportskom manifestacijom te ponovo u Sarajevu koncertom Simfonijskog orkestra jugoistočne Evrope 11. maja.

Otpravnik poslova Delegacije EK-a u BiH Boris Larochevitch naglasio je Dan Evrope predstavlja iznimno značajan datum za Evropsku uniju. Podsjetio je na 1950. godinu kada je tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman predstavio prijedlog stvaranja organizirane Evrope, poznat kao "Schumanova deklaracija". Taj se dokument smatra začetkom današnje moderne Evropske unije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije