Treći raj Michelanghela Pistoletta danas obilježava 'Rebirth Day'

0
Radiosarajevo.ba
Treći raj Michelanghela Pistoletta danas obilježava 'Rebirth Day'
Oficijelni vizual / Treći raj

Danas se u nekoliko gradova u svijetu obilježava deveti po redu događaj Rebirth-day, proslava Trećeg raja - umjetničkog projekta koji je bio održan i u Sarajevu.

Tim povodom je Michelangelo Pistoletto, autor ovog projekta i počasni građanin Sarajeva, uputio poruku. 

"Prije osam godina, maštovita konotacija kraja svijeta, pripisivana 21. decembru 2012., u ozbiljnosti situacije u kojoj se zateklo čovječanstvo u datom trenutku historije, poprimila je simboličko značenje. 

Godina 2020. nam je donijela novi izazov, nevjerovatan i neočekivan. Izazov, za koji je odgovorno cjelokupno čovječanstvo, zahvaljujući neodgovornosti s kojom upravlja resursima zajedničke planete.

Rebirth-day želi biti praznik koji slavi dan u kome će svaki pojedinac preuziti obavezu saradnje na svjetskom planu, na putu ka odgovornoj transformaciji društva. Treći raj znači da na kraju drugog raja, umjetnog, u kome živimo danas i koji je uslijedio prvobitnom, prirodnom, moramo stvoriti jedan treći, generirajući uravnotežen odnos između prirode i umjetnog.

Pojam raj (paradiso) vodi porijeklo iz starog perzijskog jezika (pardes) i znači zaštićeni vrt. Naš vrt je naša planeta Zemlja, naša je dužnost brinuti se o njemu i zaštititi ga. Simbol Trećeg raja je preoblikovani matematički simbol za beskonačnost. Dva suprotna kruga, polariziraju se u središnjem, koji predstavlja utrobu preporoda. Ovaj simbol je jedna od perspektiva koje umjetnost nudi društvu", saopćeno je iz Akademija Unidee, u ime Fondacije Michelangela Pistoletta.

Cjelodnevni prijenos događaja može se pratiti na kanalima Facebook i Youtube Trećeg raja.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije